Stier: Počeli smo se dijeliti na "mi ili oni" i to je opasno

Vijesti 11. pro 201520:25 > 20:25
N1

Gost Dnevnika u 22 sata bio je HDZ-ov europarlamentarac i autor eseja "Nova hrvatska paradigma, Ogled o društvenoj integraciji i razvoju", Davor Stier.

Je li ovaj vaš rad zaista tako opasan, kao što neki mediji pišu, da je čekao završetak izbora da se objavi?

Nije stvar u tome koliko je opasan. On je poticaj da otvorimo raspravu o jednoj novoj paradigmi. Naime, izbori su važni i oni su dobri za poticanje određenih promjena, ali ponekad društvo mora promijeniti paradigmu, ako želi ući u jednu novu fazu razvoja. Smatram da smo početkom devedesetih imali državotvornu paradigmu, kasnije u drugom desetljeću euroatlantsku, a nakon referenduma o ulasku u EU ostali smo bez ijedne razvojne paradigme. Zato smo se počeli dijeliti na “mi ili oni” i to je vrlo opasno za društvo. Umjesto ove društvene dezintegracije zagovaram paradigmu integracije, da se građani lakše mogu uključiti u ekonomske i političke institucije u Hrvatskoj.

Govorilo se, vezano za vaš rad, da pišete novi program HDZ-a.

Nije to stranački program. U eseju se traži modernizacija i demokratizacija političkih stranaka, jer je to ključno – otvoriti političke institucije je važno da bi se otvorilo i ekonomske institucije, da bi se oslobodili kretivni potencijali naših građana. Ali, naravno, nije ovdje riječ samo o jednoj stranci nego svim relevantnim političkim čimbenicima u Hrvatskoj.

Dakle, nema govora o rušenju Tomislava Karamarka ako ne sastavi vladu?

Ovaj se esej ne bavi onim što je bio predmet izbora, dakle, tko će biti na vlasti, a tko je oporba. On traži da bez obzira na to zajedno radimo na definiranju te nove paradigme, vrijednosti i reformi koje su nam potrebne za novu fazu društvenog razvoja. Ona ne traži veliku koaliciju, već da se svi politički čimbenici dogovore oko ključnih poteza, temeljnih vrijednosti koji su razvojni okvir za Hrvatsku.

Vi ste u okviru Europarlamenta već blisko surađivali sa drugimeurozastupnicima, primjerice, Toninom Piculom iz SDP-a. Dakle, tražite promjene u cijeloj Hrvatskoj i drugim strankama, da nema više rovovske podjele na “mi ili oni”. Riječ je, dakle, o politološkom eseju.

Da. Meni je drago što je Picula napisao pogovor i što je bio govornik na promociji. Picula surađuje i sa drugim europarlamentarcima iz drugih političkih stranka. Ja ću vas podsjetiti da na putu u EU je postojao “Savez za Europu”, koji su sklopili HDZ i SDP. To nije bila koalicija, jedni su bili na vlasti, drugi u oporbi, ali smo se dogovorili oko toga što je potrebno učiniti da bi Hrvatska išla u smjeru članstva. Danas smo u tom članstvu i zato nam treba nova paradigma kako bi građani osjetili benefite tog članstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.