Carina presrela vozače Ubera i odvela ih na granicu

Vijesti 13. pro 201509:01 > 09:06
Petar Glebov/PIXSELL

Nekoliko Uberovih vozača jučer je dočekala carinska policija kod zagrebačke Katedrale, gdje su ih zatražili da im predoče svoje dozvole. S obzirom da svi Uberovi vozači imaju profesionalne dozvole za prijevoz putnika, isti su im isprave i pružili, no carinski službenici rekli su im kako one nisu valjane da bi se s njima prevozili putnici.

Nakon toga natjerali su ih da voze do granice sa Slovenijom, gdje su zadržani nekoliko sati. To je  potvrdio i Loic Amado, zadužen za lansiranje Ubera u južnoj i istočnoj Europi.

“Jučer smo doznali da je otprilike četvero Uberovih vozača zadržano od strane carinskih radnika koji provjeravaju dozvole. Vozači koji su registrirani i imaju komercijalne dozvole za prijevoz putnika zaustavljeni su kod katedrale od strane carinskih službenika, koji su ih tražili dozvole. Nakon toga odvukli su ih skroz do granice sa Slovenijom i zadržali nekoliko sati”, rekao je za Index.hr Loic Amado te dodao kako su svi Uberovi vozači uredno registrirani za pružanje usluga prijevoza putnika te da će ih zato u potpunosti poduprijeti.

Uberovci ni sami nemaju previše informacija o jučerašnjem događaju, jer se zapravo, kako kažu, ne radi o njihovim radnicima, već partnerima. Uber je tek tehnološka inovacija putem koje se spajaju vozači s putnicima, no najavili su temeljitu istragu jučerašnjeg incidenta te bezrezervnu potporu vozačima.

S više strana se pokušava usporiti rast Uber

“Istražit ćemo kako i zašto se ovo dogodilo. Žalosno je da su ti ljudi, unatoč tome što su registrirani kao vozači, zadržani na takav način. Ne mogu donijeti neke zaključke, ali činjenica je da je dosad s više strana bilo pokušaja ograničavanja poslovanja Ubera. Dobar primjer za to jest prošlotjedna sjednica zagrebačke Gradske skupštine tijekom koje je odlučeno da se nove taksi dozvole neće izdavati sve do 2017. godine. S jedne strane postoji porast potražnje, a s druge strane određeni akteri koji ograničavaju tržište. Manje je konkurencije, manje izbora, što će naposljetku dovesti do viših cijena i lošije usluge. Postoji toliko vozača koji i dalje trebaju posao, a mi smo platforma koja im omogućava da rade. I dalje ćemo ostati isto to. Žalosno je vidjeti da se s više strana pokušava usporiti naš rast”, rekao je.

Iako se ovakav događaj doista čini kao organizirana akcija protiv Ubera, Amado ipak ne želi naprečac donositi zaključke. Kazao je kako će definitivno istražiti zbog čega su baš ta četvorica vozača zaustavljena te pronaći razlog.

“Kontaktirali smo institucije, no odgovor još nije stigao. Mislimo da ćemo od ponedjeljka početi spajati dijelove slagalice. Ne možemo zaključivati naprečac”, objasnio je Amado.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.