Petrov: Kvalificiran sam za premijera, ne moram predočiti CV

Vijesti 22. pro 201519:45 > 19:59
N1

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov dao je intervju za N1 nakon konzultacija kod predsjednice na kojima je bio s Tomislavom Karamarkom.

Tko je iz SDP-a zvao vaše zastupnike?

“Na zajedničkom tijelu Mosta smo odlučili da ne idemo u javnost s tim imenima da bi se poštedilo te osobe od mrcvarenja”.

Imamo vašu riječ protiv riječi Zorana Milanovića. Zašto bi vam vjerovali bez dokaza?

“Ja ne tražim od ljudi da mi vjeruju, ja znam što se događalo. Ne mogu pozivati građane da nam vjeruju, mi znamo što se događalo. Ostali smo dosljedni i prije i poslije izbora”.

Milanović je rekao na konferenciji za medije da je vama postavio pitanje je li netko s njegove strane vršio pritisak, vi ste rekli ne. Zašto ste mu dali takve odgovore ako ste znali za pritiske?

“Ja sam te informacije dobio kasno sinoć. Mi nismo radili nikakve podjele. U trenutku kada je gospodin Milanović pitao je li na nas vršen pritisak, naš pdgovor nije baš bio ne. I za to imamo svjedoke”.

Milanović vam je dao sedam ministarstava i tražio od partnera da vam daju podršku. Zašto bi on sam sebi zabio nož u leđa?

“To biste trebali pitati njega kakve su mu bile namjere. Mi smo smatrali da će se razgovori završiti pozitivno”.

Jeste li pokušali razgovarati s Milanovićem nakon što ste saznali za pritiske?

“Ne, ja sam samo utvrđivao činjenice. Mi nemamo što razgovarati kad imamo činjenice. Nas se masakriralo posljednjih dana. Prije par dana smo rekli da je dosta i da je dosta šamaranja. S obzirom na ovu situaciju, produžio se rok za 24 sata. Ako se sutra ne napravi suglasje oko mandatara, ići će novi izbori”.

“Ako sutra ne imenujemo mandatara idemo na nove izbore”

Zašto niste dali potpise MIlanoviću, a sada ste ih u rekordnom roku dali Karamarku?

“Mi ih nismo dali jer smo htjeli napraviti cjelokupni paket za Vladu i Sabor. S obzirom na razvoj situacije, mi smo htjeli predočiti predsjednici, koja je ranije najavila nove izbore, da imamo većinu. Zato smo danas to pokazali. Karamarko je donio potpise koji njega definiraju kao mandatatra, a ja koje mene defniraju. To je samo dokaz za parlamentarnu većinu. Što se tiče tko će biti mandatar, mi težimo da to bude nestranačka stručna osoba. U našim razgovorima postoji nekoliko solucija. Mi ćemo nastaviti u iduća 24 sata o tome razgovarati. Nadam se da ćemo naći suglasje o tome pitanju”.

Tražite li iste pozicije kao i od Milanovića?

“Da, jer su ona definirana prema stručnosti osoba s kojima mi raspolažemo. Mi u ovom trenutku nećemo izaći s imenima za bilo što. Mi smo jedini koji su iznosili prijedloge reformi”.

Karamarko je danas došao na Pantovčak dobre volje te nije tražio raspisivanje izbora. Tada još nšta nije znao. Je li Karamarko zapravo bio upućen u sve što se događa u Mostu?

“Ne mogu ja to znati. Ne znam što druga osoba zna. Ja znam da oni jučer nisu odgovorili pozitivno na onaj dio koji smo tražili i zato smo nastavili s Hrvatskom raste”.

Jeste li bili potpuno suglasni s koalicijom Hrvatska raste?

“Naravno. To je pitao i Milanović. Svi su bili suglasni da se izabere mišljenje većine”.

Što se događalo jutros, kad je Građanska opcija grada Osijeka zabranila da njihov zastupnik išta potpisuje?

“Mi nismo promatrali taj dio s obzirom na važnost situacije u kojoj se mi nalazimo”.

Objasnite koja je razlika između suradnje i koalicije?

Sinonim za koaliciju je u hrvatskoj politici godinama bio čisto politčko trgovanje. Mi nećemo voditi takvu koalciju, mi možemo surađivati. Mi možemo preuzeti određenu odgovornost za resore, ali nećemo podupirati sve bez obzira što mi mislili. Inače, u hrvatskoj politici bez obzira kakav je vaš stav ako formirate vladu vi ćete braniti stavove tih drugih – mi nećemo tako, mi ćemo rušiti loše poteze”.

Radimir Čačić je rekao da vi nemate viziju i dovoljno iskustva da bi bili premijer, što vi mislite?

“Ja mu čestitam na njegovom mišljenju. Mi želimo da se definira nestranački madatar. Ja mislim da sam sposoban biti premijer. Ne mislim da moram predočiti svoj CV za to”, zaključio je Petrov.