Domovi obnovljeni, a usred godine poskupjele i "stare" sobe

Vijesti 23. pro 201509:49 > 09:55
N1

U srijedu je službeno proglašen završetak obnove studentskih domova u Zagrebu. Obnova je započela u kolovozu, a obuhvaćala je Cvjetno naselje i naselje Stjepan Radić.

Posao preuređenja bio je vrijedan 300 milijuna kuna, a velikim dijelom je financiran novcem iz strukturnih fondova EU i Ministarstva znanosti. Obnovljeno je 4500 mjesta. No, studenti su svoje useljenje morali staviti na čekanje do sada, i velik dio njih je morao pronaći privremeni smještaj.

Reporterka N1 televizije Nataša Vidaković priprema priču sa službenog završetka radova.

Domovi su obnovljeni nakon dugo vremena zbog nadolazeće Univerzijade koja će se održavati početkom ljeta sljedeće godine. Studentski centar u Zagrebu objavio je ovaj mjesec i nove cijene za sobe u Studentskim domovima, a vrijede od 1. siječnja 2016. godine. Cijene su poskupjele i za sobe koje nisu obnovljene, poput dvokrevetnih u 5. i 6. paviljonu u Studentskom domu Stjepan Radić, koje će se umjesto dosadašnjih 300 plaćati 350 kuna.

Dvokrevetne sobe prve kategorije za studente će koštati 650 kuna. Za sobe u rekonstruiranim paviljonima sobe će stajati 400 kuna mjesečno.

Sobe u obnovljenom Studentskom domu ‘Cvjetno naselje‘ koštat će 525 kuna, a u starom Studentskom naselju ‘Ante Starčević‘ 400 kuna. Poskupjelo je i inače najjeftinije Studentsko naselje Lašćina pa će do sada najjeftiniji osmi, deveti i deseti paviljon koštati 200, dok će se za sobe u trećem, četvrtom, petom i šestom paviljonu plaćati 300 kuna.

Svečanosti službenog završetka radova u srijedu su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras podsjetio je kako je provedena sanacija Studentskoga centra te izrazio nadu da će se Centar ubrzo vratiti u sklop Sveučilišta. Najvažnije je da studenti sad dobiju svoj smještaj, rekao je. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar ocijenio kako vrlo mali broj studenata od ukupnoga broja hrvatskih studenata može koristiti smještaj u studentskim domovima. Zagreb ima najveći broj mjesta, napomenuo je dodavši kako bi se sa sredstvima kojima se raspolaže trebao popraviti studentski standard.

Potpredsjednik Grčić je istaknuo kako je zahvaljujući ovoj investiciji gospodarski rast u građevinskom sektoru ove godine rastao oko 10 posto. Najvažnije je da se studenti sad mogu vratiti u svoje sobe, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.