SDP računa na odmetanje Mostovaca u zadnji čas u ponedjeljak

Vijesti 27. pro 201510:15 > 10:21
Robert Anic/PIXSELL

"Oni pojma nisu imali što potpisuju u trenutku kad je Kolinda Grabar Kitarović u utorak predlagala odgodu za 24 sata... Mostovci su dali svoje povjerenje Boži Petrovu, a on je napravio manevar s HDZ-om", kaže za Novi list jedan od čelnika SDP-a, koji se nada da će Mostovci u ponedjeljak glasati po svojoj savjesti i upropastiti dogovor s HDZ-om.

Klub zastupnika SDP-a sastat će se u nedjelju popodne kako bi se razradila taktika za konstituirajuću sjednicu Sabora u ponedjeljak, na kojoj javnost očekuje izbor HDZ-ovog i Mostovog predsjednika parlamenta Željka Reinera s obzirom da ovaj savez raspolaže sa 78 potpisa zastupnika, te potvrdu mandataru Tihomiru Oreškoviću za sastav vlade.

No, SDP i partneri iz koalicije Hrvatska raste smatraju da HDZ još uvijek ne može bezuvjetno računati na sve zastupnike Mosta, već da je moguće da dio njih još na tajnom glasanju iskoči iz vlaka podrške Oreškoviću, piše Novi list.

SDP će izaći sa svojim prijedlogom za predsjednika Sabora kako bi glasanje bilo tajno. Dodatni vjetar u leđa daje im božićno priopćenje iz Mosta u kojemu su ovi ponovili da su okruženi »morskim psima« te da neće dopustiti da ih HDZ usiše. U vrhu SDP-a misle da je to priopćenje rezultat sporenja unutar Mosta, gdje je dio zastupnika otpočetka jasno govorio da možda sa SDP-om neće potpisati koaliciju, ali da to jednako tako neće učiniti ni s HDZ-om.

Računaju i na činjenicu da će za vrijeme konstituirajuće sjednice zastupnica Sandra Perković biti na natjecanju van države, što znači da će HDZ imati samo jedan glas više od potrebnog.