Pater: Misu za Pavelića služili smo i u vrijeme Tita

Vijesti 29. pro 201516:54 > 16:57
N1

"Sveta Misa za Antu Pavelića služila i za vrijeme komunizma, jednako kao što se i jučer služila, za vrijeme Titovoga režima kad se lako odlazilo na Goli Otok ili Gradišku, ali nije se odustajalo, jer se ne smije odustati. Promjene vlasti na to ne utječu", poučio je prosvjednike pater Ike Mandurić na svom Facebook profilu.

On je, naime, začuđen što se građani protive održavanju mise za Antu Pavelića u Bazilici srca Isusova, ustaškog poglavnika, čiju funkciju piše velikim slovom.

Podsjetimo, sinoć je skupina od 70-ak građana došla ispred bazilike da poruči crkvenim dužnosnicima te vjernicima koji pohode zadušnicu da Ante Pavelić ne pripada u javni prostor Hrvatske i da bi se Crkva morala ograditi od kvislinga, koji je otvarao koncentracijske logore, kako bi NDH očistio od Srba, Židova i Roma. Samo u logoru Jasenovac bilo ubijeno više od 20 tisuća nevine djece. Recimo i to da je na putu prema bazilici, kada su bili u daleko manjem broju, antifašiste fizički napala skupina od 15 muškaraca, no Mandurić se to u svom čuđenju prosvjednicima – koje indirektno naziva blesavim i smiješnim, ne osvrće.

Misno slavlje godinama je služio pater Vjekoslav Lasić, isusovac koji je otvoreni simpatizer Pavelića i autor ocjene da je ustaški poglavnik vjerojatno u raju. Lasić je, kao i Ike Mandurić sada, branio ovu godišnju crkvenu slavu tezom da se zadušnica može posvetiti bilo kome.

“U Bazilici Srca Isusovoga, koje nikoga ne odbija, služe se mise, ne samo za Pavelića, nego, zna se dogoditi, barem jednom godišnje – na Dušni Dan – da se u njoj služe mise i za Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Staljina, Vladimira Iljiča Uljanova “Lenjina”. I za Marxa i Engelsa, Tita“, navodi tako Mandurić.

Navedimo i da je nakon medijskih pritisaka i građanskih prosvjeda zbog slavljenja poglavnika sa crkvenog oltara, svećenstvo postalo diskretnije, pa ni ove niti prošle godine Lasić nije predvodio misu.

https://www.facebook.com/imanduric/posts/10205155581840905

“Što se jučerašnje Mise tiče, misa k’o Misa. Ni riječi o Poglavniku, osim što se na početku Mise, kao i u svakoj drugoj Misi za pokojne, mladi svećenik koji je predvodio Misu (a kojem je – kako to ispadne paradoskalno – djed bio partizan), spomenu da se „ova sveta Misa prikazuje za pokojnog Antu.“ Kao i svakoj drugoj Misi, u nadi da se pokojni grešnik pokajao za grijehe zbog kojih ga je javno opominjao i korio i blaženi kardinal Alojzije Stepinac, i da je svoje grijehe temeljito okajao. To uvijek molimo za njega, i za sve koji su ma kakvu odoru nosili i ma kakvu koračnicu pjevali…”, piše Mandurić.