Biste li se vi ženili da vam netko to plati 5.000 kuna?

Vijesti 30. pro 201520:18 > 20:21
N1

Kako bi potaknuli neženje na brak i ostanak u mjestu, općinski vijećnici Otoka kod Trilja odobrili su jednokratnu pomoć u visini od 5.000 kuna za sve one koji sklope brak. Jedini uvjet je ostanak u mjestu nakon ženidbe. Mještani su odluku pozdravili, međutim, upozoravaju da to nije rješenje problema.

“Svaki novosklopljeni brak i bračni par ostane živjeti ovdje dobije jednokratnu novčanu potporu od 5.000 kuna”, objašnjava Branko Samardžić, načelnik Općine Otok.

Mnogi u Otoku drže se one: “Bolje išta nego ništa”. Potez općinske vlasti pozdravljaju, smatraju da je dobro poticati natalitet, ali su skeptični.

“Bolje je da se da nešto, dobra je odluka, samo što od toga nema ništa. To vam nitko ne gleda, to za 5.000 kuna da te neko oženi”, mišljenje je Otočanina Frane Marčine.

S Franom se slažu i mnogi drugi Otočani. Jednokratna naknada u visini od 5.000 kuna jednostavno je premala. Svakako nije rješenje problema velikog broja neženja. Broj neženja tema je koja je prešla okvire ove općine. Koji je razlog ovog demografskog problema, teško je odgonetnuti. Ipak se, kao jedan od ključnih razloga, ističe nezaposlenost.

“Velika je nezaposlenost ljudi rade na bauštelama i svugdje, nemaju stalan posao i jednostavno se ne mogu upuštat u to”, kaže mještanin Ivan Kamber.

Pogledajte prilog Jelene Tešije.