'Spominjanje kanadskog zdravstvenog modela je neodgovorno'

Vijesti 30. pro 201522:13 > 22:14
N1

Gost Dnevnika N1 bio je Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata koji je komentirao najavljenu reformu u zdravstvu.

1. Najavljena je nova reforma zdravstvenog sustava. I prije nego znamo u kojem smjeru će ta reforma ići, naglasili ste da ste protiv “tajkunizacije javnoga sustava”. Koji su vaši zahtjevi prema novoj Vladi?

Ranije smo izdali otvoreno pismo i naveli naše prijedloge što svaka vlast mora napraviti da sačuva javni zdravstveni sustav. U tom pismu smo naveli 10 točaka. Liste čekanja su najupitnije. Treba potpuno zabraniti miješanje praksi, zabraniti uvođenje dodatnih košarica usluga. Jedna od točaka je uvođenje odgovornosti da se javnim zdravstvom upravlja kao i privatnim. Oni koji vode institucije da odgovaraju svojom osobnom imovinom i da za sve dobro što naprave budu nagrađeni. Spriječiti sivu ekonomiju. Da se napravi zdravstveni USKOK koji bi se bavio korupcijom u zdravstvu.

2. Mandatar Orešković spomenuo je Kanadu kao dobar primjer uređenosti zdravstvenog sustava. U Kanadi su svi građani zdravstveno osigurani. Oko 70% zdravstvenih usluga pokriva državni osiguravatelj, poput našeg HZZO-u, a 30 posto građani putem dodatnih osiguranja ili osobno. Mislite li da bi se taj sustav mogao preslikati i kod nas?

Spominjanje kanadskog modela je potpuno neodgovorno i neozbiljno jer i i danas puno plaćamo van osnovonog osiguranja. Mislim da svi koji zagovaraju taj model da bih im preporučio da ti centri moći odu u Dalmatinsku Zagoru, na otoke, da razgovaraju sa sirotinjom i da vide koliko imaju problema u osiguranju zdravstvene zaštite. Odnarođene elite su zaboravile na male ljude. Ako se krene prema tajkunizaciji zdravstva moglo bi ostati oko 3 milijuna ljudi koji ne bi imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Nema veće boli nego kad vam je netko u obitelji bolestan, a vi mu ne možete pružiti zdravstvenu zaštitu.

3. Kako ocjenjujete mišljenje dr. Ante Ćorušića, predsjednika Odbora za zdravstvo HDZ-a, koji se spominjao kao kandidat za ministra zdravlja Domoljubne koalicije, da je primjerice, dobar kanadski način plaćanja liječnika primarne zaštite tj. da bi bilo pravednije da se liječnici ne plaćaju prema broju osiguranika, nego prema količini pruženih usluga?

Moram vam reći Kanađani izdvajaju 4.300 dolara, a mi 800. Mislim da se Ćorušić pogubio u svemu. Mi smo u tražili nekakav suvisli program o kojem bi se javno raspravljalo. Nova vlast je nespremna za reformu zdravstva. Strah nas je da ne služe profitu, a zaborave male ljude.