"Država još uvijek služi onima s moći, a ne građanima"

Vijesti 06. sij 201608:24 > 11:13
N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u srijedu prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića.

Tom prilikom uručit će nagrade SNV-a: za doprinos razvoju srpskih institucija nagradu Nikola Tesla, za humanizam nagradu Dijana Budisavljević, za antifašizam nagradu Gojko Nikoliš, te za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa nagradu Svetozar Pribičević.

SNV očekuje da će na prijem doći niz poznatih osoba iz društvenog i političkog života Hrvatske i regije. Dolazak su najavili predsjednik tehničke Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.Nagrade su dodijeljene Borivoju Dovnikoviću Bordo, Ljiljani Gehrecki, i Ivanu Horvatu.

12:00 Zoran Milanović obratio se posljednji.

“Uz svako poštovanje svakoj vjeri, za mene postoji samo jedna crkva, i jedan hram u kojem se molim, a to je hrvatska država. Kad vidim što se sve događalo zadnje četiri godine, kolika količina mržnje i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se – je li vrijedilo? Vrijedilo je i borit ćemo se i dalje. Moramo čuvati vrijednosti koje smo postigli! Obično kažu da se suprotnosti privlače. Pismo koje je izazivalo bijes nekih naših ljudi, paradoksalno udarilo je čekićem, ekstraktom sirovog željeza, na nešto što je naše isto koliko i sprsko. Slavenski narodi su jednaki, glagoljica je naše pismo i nastalo je iz grčkog. Proširilo se i samo među Hrvatima ostalo živjeti kroz duhovne i materijalne spomenike”, rekao je Milanović i objasnio da udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest, i na ono što nas čini posebnim narodom.

“Devet godina svog političkog života sam uložio u borbu za pravdu, jednakost i slobodu. Kao javna osoba ću taj put nastaviti jer mislim da je to važno. Cijela Europa je položila oružje pred valom ksenofobije. Naša je država položila zadnjih godina test humanosti i efikasnosti, a da nije ugrožila nacionalne interese. To nas čini ljudima”, rekao je Milanović i rekao da kada bi postavili žicu, da bi nas to učinilo trgovcima žicom, a ne boljom državom.


Poželio je svima sve najbolje.

11:50 Jasen Mesić došao je umjesto predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera. Poželio je svima sretnu godinu. Umjesto predsjednice došao je predstojnik Ureda predsjednika Domagoj Juričić.

Juričić je u ime predjsednice svima čestitao, i rekao da se danas moramo biti svjesni odgovornosti pred novim zadaćama u izgradnji poštenog društva. “Iako smo postigli visok stupanj zaštite tih prava, ne treba nijekati ni probleme”, naglasio je Juričić. “Srpska zajednica u Hrvatskoj dionik je tih nastojanja”, rekao je o borbi za pravednije društvo.

11:40 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što je danas puna dvorana političkih predstavnika. “U Zagrebu obilježavamo običaje Srba i njihovih običaja u Hrvatskoj, kao prijatelji obilježavamo i dane u kojima su zgusnuti i pravoslavni i katolički običaji”, rekao je. Kaže da manjine u Zagrebu imaju dugu tradiciju, i da je ponosan što su sve te zajednice dio bogatog zagrebačkog mozaika.

“Čestitam svim dobitnicima nagrada jer su one simbol društvene odgovornosti za našu sigurniju budućnost”, rekao je Bandić i čestitao svima novu godinu.

11:20 Umjesto predsjednice Kolinde Grabar Kitarović stigao je njezin izaslanik, kao i umjesto predsjednika Sabora Željka Reinera.

N1

Milorad Pupovac otvorio je prijem, nakon nastupa Anastasije Kaptelove.

“Poštovani i dragi prijatelji i gosti. Dozvolite mi da u ime Srpskog narodnog vijeća izrazim radost što smo danas ovdje, različiti po mnogočemu.  Poštivanje uzajamnih razlika i vjerovanja da su naše razlike osnova za stvaranje našega jedinstva u onome na čemu ga treba i ima smisla graditi, a to je na pravilima jednakog življenja i vjerovanju da možemo stvoriti dobro za svakoga od nas, koji živi u Hrvatskoj i koji žive u bilo kojoj zemlji odakle neki od vas dolaze”, rekao je Pupovac u pozdravu. Pozdravio je potom redom sve uzvanike.

Pupovac: Država služi onima s moći, a ne građanima

“Mnogo se u posljednje vrijeme govori o zajedništvu u našoj zemlji, koje je nesumnjivo neophodno, jer je podjela mnogo, a neproduktivnosti u podjelama još više. No, treba reći da zajedništvo u nejednakosti nije moguće bez imanja u vidu činjenice da nam društvo postaje sve nejednakije”, rekao je Pupovac koji je naglasio da je jedna od najznačajnijih stvari koje možemo reći na početku 2016. godine, govoriti protiv rastuće nejednakosti – po novcu, po moći i po uvjerenjima.

“To je jedna od najpatriotskijih zadaća koje si možemo postaviti.”

“Drugo, zajedništvo ne možemo graditi ako se Hrvatska nastavi otuđivati od građana, i ako će sve više služiti onima koji imaju moć, a manje građanima, zbog kojih je stvorena.”

11:10 Među uzvanicima su i Milan Bandić, Stjepan Mesić, Jadranka Kosor, Zoran Milanović, Tihomir Orešković, Vesna Pusić.

11:00 Uzvanici se okupljaju i pozdravljaju. S nama je u studiju N1 u međuvremenu bio bivši savjetnik predsjednika RH Tomislav Jakić. Rekao je da pozornost koju imaju ovakvi događaji pokazuju koliko su uz vjerske događaje još uvijek vezane političke konotacije. Na koji način se zadnjih 25 godina nosila srpska zajednica s političkim prilikama u Hrvatskoj?, bilo je pitanje Tihomira Ladišića gostu.

“Nosila se ovisno o prilikama. U prvim godinama je srpska nacionalna zajednica bila gotovo nešto što je bilo zabranjeno spominjati”, kazao je i dodao da odnosi sa srpskom manjinom ovise i o tome tko je na vlasti. “Činjenica je da je sa Sanaderovom bila dobra, jer je bio pragmatičan, no Račan se recimo bojao nastupati kao “lijevi””, naveo je kao primjer. Kaže i da je kod Milanovića to variralo.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.