Francuzi nakon napada ne žele zabraniti ulaz izbjeglicama

Vijesti 08. sij 201608:45 > 08:47
N1

U Novom danu nam se preko Skype u petak uživo pridružio politolog Juraj Sotošek, koji se nalazi u Parizu.

Godina je dana od napada na francuski list Charlie Hebdo, ali i godina dana od kada je za Pariz krenulo novo ozračje straha u od terorizma, koje je na vrhuncu od najnovijih napada u kojima je u Parizu u studenom ubijeno 150 ljudi. Juraj Sotošek kaže da se može reći da je terorizam zaokupio čitavu francusku naciju.

“Ubojstvo koje se jučer dogodilo ponovno je blokiralo dio grada,što je podsjetilo na krvave događaje prošle godine. Počele su se opet širiti informacije treba li uopće izaći u grad. Na snazi je još uvijek stanje pripravnosti i osjetno je više policije nego u studenom prošle godine, a osjeća se i prisutnost lagane paranoje, mediji stalno pišu o prošloj godini, a policijske kontrole daju naznačiti da ipak nije sve u normali”, rekao je o svakodnevnom životu Francuza danas.

Kakva je perspektiva medija u Francuskoj, bilo je pitanje Tihomira Ladišića iz zagrebačkog studija, s obzirom na to da je Sotošek ovih dana gostovao i na jednom francuskom radiju.

“Njih je jako zanimalo što mislim o imigrantima i izbjeglicama u Hrvatskoj, jer je potvrđeno i da su dva terorista u studenome bili u RH. Zanimalo ih je i treba li im zatvoriti put, je li Hrvatska tranzicijska zemlja… No, bilo je puno pitanja na koje je teško dati jasan odgovor”, ispričao je.

“Pariz više nije grad koji je bio nekad, stanje pripravnosti omogućuje i uhićenje novinara, te uhićenja bez sudskog naloga. Francuska se zapravo na tome bazira (op.a. na slobodi prije napada), i biti Francuz danas je postalo je političko opredjeljenje, ne više biološko pitanje.”

“Pitanje izbjeglica ozbiljno je, a na zadnjim izborima se potvrdilo da protivnici ulaska izbjeglica nisu ostvarili značajan rezultat, a oni su se zalagali za izlazak iz eurozone i zatvaranje granice za imigrante. Francuzi su i nakon Charlie Hebdoa pokazali solidarnost, pa i u nedjelju će opet biti skup komemoracije”, ispričao je.

Kaže i da se 53 posto ljudi u Francuskoj trenutačno zalaže za stanje pripravnosti, jer se čini da se Francuzi uz policiju osjećaju puno sigurnijima.

Pogledajte gostovanje:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.