Pusić tvrdi da je domaća situacija puno opasnija nego što se čini: Ovo je trenutak za potez predsjednika Republike

Vijesti 02. svi 202418:02 4 komentara

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o pregovorima nakon izbora.

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, danas je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta (Almin Đapo, op. a.) te bivši profesor na istom fakultetu (Boško Pribičević, op. a.). Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su bliskom suradniku Nine Obuljen Koržinek dali mito od 39,000 eura i pametni sat Apple Watch.

Vesna Pusić komentirala je uhićenja: “Ako se ustanovi da su krivi naravno da postoji zapovjedna odgovornost. Pokazuje se da je institut glavnog europskog tužitelja institut koji pomaže svim državama da se uhvate u koštac s korupcijom na visokoj razini. Za sve države je dragocjeno da taj institut postoji”, rekla je.

N1

“Čini mi se da Ured glavne tužiteljice radi samostalno i sustavno. Činjenica je da se istražuju odluke sadašnje predsjednice Europske komisije govori o stupnju neovisnosti europske tužiteljice”, dodala je.

Pusić je odgovorila ima li premijer Andrej Plenković šanse za poziciju na europskoj razini.

“Šanse ima, on je dugogodišnji premijer jedne države članice, član je Europske pučke stranke. Ako se kandira Ursula von der Leyen Plenković se neće kandidirati, a ako odustane mislim da je to onda moguće, ali ima zabrinjavajuće posljedice za našu domaću situaciju. Naša domaća situacija je puno opasnija nego što se čini. Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova se sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravu i diktira politiku. To je Domovinski pokret, stranka koja je sigurnosno i politički opasna i za državu i za građane i koja je pri tome dobila jednoznamenkasti rezultat na izborima, a postavlja se u poziciju određivanja što će se događati”, objasnila je Pusić.

“Oni nisu partneri, ali mogu biti privremeno rješenje do novih izbora”

“Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore. To bi bila Vlada SDP-a i HDZ-a i koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskim utjecaja otvorene desnice”, dodala je.

Pusić je komentirala može li se takav scenarij ostvariti: “To je prilično niskorazinski i neodgovorna politika koja prati kampanje, ali u ovom trenutku je situacija puno ozbiljnija i pitanje je odgovornosti za zemlju i kome smo mi prepušteni. Ove dvije grupacije su dobile preko 2/3 zastupnika, oni nisu partneri i ne mogu biti dugoročni partneri, ali mogu biti privremeno rješenje do novih izbora. To bi trebao reći predsjednik Republike jer ni jedna od te dvije stranke nema ni snage ni hrabrosti da tako nešto predloži jer se boje da će ispasti izdajnici svojih birača”, rekla je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare