Samo za N1: Balerina koja je pobjegla iz RH zbog mobinga

Vijesti 08. sij 201618:28 > 18:33
N1

Novi život započela je rumunjska balerina Alexandra Bertea koja je splitski baletni ansambl zamijenila sarajevskim. Otišla je s gorčinom, povrijeđena kao umjetnica i kao osoba. Isključivo, kaže, zbog mobinga vršitelja dužnosti ravnatelja tog kazališnog Baleta, Dinka Bogdanića.

”On je još ondje, gospodin Bogdanić! Za mene je to u potpunosti završen odnos. Profesionalno, osobno, ljudski! Ja to ne mogu. Važna mi je karijera i ples i u takvoj situaciji doista ne bih mogla raditi”, rekla je balerina Alexandra Bertea.

”A zbilja sam se u Splitu dobro osjećala i kada on više ne bi bio na tom radnom mjestu, jer nitko zauvijek nije na poziciji – zasigurno bih rado pokušala aplicirati na audicijama jer volim to kazalište”, dodala je.

Nakon verbalnog vrijeđanja, Alexandra se obratila svim nadležnima, uključujući Hrvatski helsinški odbor i rumunjsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, pa je slučaj “Bogdanić i balerina” prerastao u međunarodni skandal.

Priopćenjem se oglasilo i rumunjsko veleposlanstvo.

”Gospođica Bertea je zatražila pomoć našeg veleposlanstva, a kao diplomatska misija, veleposlanstvo je dužno zaštititi prava rumunjskih građana. Stoga smo se obratili Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske tražeći da se rasvijetle okolnosti navedenog incidenta, o čemu smo očitovanje dobili od gospodina Gorana Golovka, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kojim nam je priopćeno, između ostalog, da se gospodin Dinko Bogdanić ispričao zbog navedenog incidenta, te i od ministra kulture, gospodina Berislava Šipuša.

Neki to trpe, ja to nisam mogla prihvatiti, kaže balerina. Umjetnicima bez stalnog ugovora institucije pomažu tek savjetima.

”Predstavnici sindikata i radničkog vijeća nemaju novih elemenata u vezi s, da ga tako nazovemo – slučajem Bogdanić, odnosno neprimjerenog ponašanja u odnosu spram baletnog ansambla”, kazao je Vjeko Santrić iz radničkog vijeća HNK Split.

Ipak, Alexandra tvrdi drukčije, odnosno umjetnici odlaze, ali bez prijave obrazloženja.

”Također je prošli tjedan dao ostavku još jedan rumunjski kolega, kao i jedan kolega iz Ukrajine, tako da je iz splitskog HNK otišlo već četvero umjetnika”, kaže ona.

Dinko Bogdanić, unatoč našim nastojanjima, nije želio pred kamere. Ovo mu, naime, nije jedini slučaj prijave zlostavljanjanih balerina, ali intendant je pojasnio zašto je kažnjen tek opomenom pred otkaz.

”Potpuno je neprimjereno te se nadamo da se ovakvi događaji više neće ponavljati. Dodatno žalimo što je ovaj događaj, poprimivši takve medijske razmjere, bacio jednu ružnu sjenu na naš rad, ali siguran sam da taj događaj ne predstavlja ono što naše kazalište jest”, rekao je intendant Golovko.

Da Bogdaniću to nije izoliran slučaj već stil rada, potvrđuje i nacionalna baletna prvakinja i članica HHO-a, Almira Osmanović.

Čitavu priču pogledajte u prilogu reporterke N1 Mirele Bačić.