Sanader: Žrtva sam progona koji je inicirala Jadranka Kosor

Vijesti 11. sij 201609:32 > 11:17
Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je iznosio obranu u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije".

Sanader bi u svojoj obrani trebao odgovoriti na Uskokove optužbe da je uzeo novac nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Kada je početkom prosinca na suđenju bivšem premijeru dovršen dokazni postupak njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader nije spreman za iznošenje obrane jer je tek nedavno izašao iz zatvora, a potom otišao u Split u posjet majci. Više o tome možete pronaći OVDJE.

“Naglašavam da nema ni jednog materijalnog dokaza, kako u svim drugim predmetima pa tako i u Planinskoj. Sve se svodi na priznanje jednog koji mene tereti, a onda on dobije manju kaznu ili oprosnicu, ili ‘guljenje krumpira’ odnosno rad za opće dobro. Sklapaju se nagodbe za koje ja i moja obrana ne znamo, a imamo pravo znati. To je model ponašanja u ovom kaznenom progonu protiv mene i formiranju konstrukcija optužnice. Mene se inkriminira zbog kolektivnih odluka Vlade”, rekao je Sanader pred sudom u ponedjeljak u prvom dijelu obrane.

“Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu hrvatske Vlade i na rezultate koje smo ostvarili. Od vrhunskih gospodarskih rezultata do reformi koje smo proveli”, kazao je Sanader.

“U svakom predmetu koji se vodi protiv mene na ovom Županijskom sudu postoji jedan čovjek, optuženik, osumnjičenik, koji je priznao svoje navodno nedjelo, a onda pod pritiskom DORH-a odgovornst prebaci na mene. Bilo da sam mu naredio ili da mi je dao novac, a za što ne ponudi ni jedan materijalni dokaz. To se dogodilo u slučaju Hypo i Ina-Mol s Robertom Ježićem, u Fimi s Mladenom Barišićem, u slučaju Planinska s Fiolićem i u slučaju Hep-Dioki s Ivanom Mravkom”, kazao je Sanader.

“U tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja” 

Ustvrdio je i da je Uskok i u ovom slučlaju “već u fazi istrage i pripreme optužnice postupio nezakonito jer se ucjenama i prijetnjama u pravnoj državi ne mogu pripremati optužnice”, dodao je bivši premijer.

Podsjetio je i da je Ustavni sud rušeći presudu u slučaju Hypo i Ina-Mol zaključio da Županijski sud ne smije kriminalizirati odluke Vlade. “Paralela s Planiskom je očevidna. Zašto se to sve događalo – u tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja”, ustvrdio je Sanader u obrani. Detaljno govoreći o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlasku iz politike Sanader je ponovio i da je žrtva političkog progonakoji je inicirala njegova zamjenica Jadranka Kosor te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

“Bio sam samo počasni predsjednik HDZ-a i u tom sam svojstvu dočekao predsjedničke izbore 2009.”, podsjetio je među ostalim.

“Nakon prvog kruga izbora kandidat je HDZ-a osvojio povijesno nizak rezultat, osvojivši samo 12 posto i nije se plasirao u drugi krug. Stranka je bila potresena i to je bio razlog da sam 3. siječnja 2010. pozvao nekoliko zatupnika u stranku i održao press konferenciju u kojoj sam najavio da ću od tada svoju funkciju počasnog predsjednika aktivno obnašati. Učinio sam to s toga jer su sljedeće godine bile parlamentarni izbori i ukoliko stranka ovako nastavi, nismo mogli ne očekivati ništa drugo nego još jedan poraz. Što se kasnije i dogodilo, HDZ je izgubio”, ispričao je Sanader.

“Kosor je sazvala sjednicu predsjedništva na kojoj je donesena odluka da me se izbriše iz stranke. Na to je Predsjedništvo imalo pravo. To ne zelim komentirati jer su na to imali pravo. Ali ono što se dogodilo tu večer – to je apsolutno neprihvatljivo. I početak je mog kaznenog progona. Prema izvješćima medija, Kosor je imala ranije najavljen sastanak s koalicijskim partnerima u vladi. Taj sastanak je na brzinu otkazan i u Vladu je pozvan Mladen Bajic. Prema njegovim riječima koje je iznio pred nekim našim prijateljima iz Splita, tu je dobio politički nalog od Kosor da me eliminira na način da se protiv mene pokrene kazneni progon”, rekao je Sanader među ostalim u ponedjeljak.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

O Mladenu Bajiću: Komunicirao je s novinarima oko objavljenih članaka

“Policija je istraživala i došla do podataka da je Mladen Bajić s novinarima koji su potpisivali članke u kojima su se donosili tajni dokumenti iz istrage komunicirao u jednom mjesecu i do 600 puta, npr. s Ivankom Toma ili s Mladenom Plešeom. I to baš u vrijeme objavljivana članaka”, rekao je Sanader i dodao da je iz rezultata operacije vidljivo da Kosor šalje ljude u DORH te joj oni poslije donose izvješće što se tamo govorilo.

“Imamo jedan komplot politike, DORH-a, i medija.”

Kaže i da se u ljeto 2010., kada se mjesecima radilo na tome da se “njemu nešto nađe”, dogodio slučaj Polančec.

“Kada je izašao iz istražnog zatvora, pozvala ga je Jadranka Kosorr i rekla mu da se javi Šeksu da imaju rješenje za njega. Kako sve ovo znamo? Tako sto je Polančec nakon razgovora sa Šeksom otišao javnom bilježniku i napravio izjavu. Šeks je od njega tražio da u slučaju Borova kaže da sam ju ja naredio da tako postupi”, naveo je Sanader u ponedjeljak, opisujući navodnu situaciju.

Novinarka N1 Vanja Kranic javlja o najnovijim izjavama sa suđenja Ivi Sanaderu u ponedjeljak.

“Ovo o politički iniciranom postupku i kršenju mojih prava na obranu, na pravično sudjenje i drugih ustavnih, konvencijskih i zakonskih prava smo iznosili fragmentalno i u drugim postupcima. Danas je situacija drugačija. Malo su nam se jučer iz različitih motiva i pobuda podsmjehivali na naše izjave, danas imamo odluku Ustavnog suda te i Vrhovnog suda kojima se poništavaju presude Županijskog suda. I zato vjerujem u hrvatsko pravosuđe i zadovoljan sam što u ovoj zemlji postoji institucija koja svakom građaninu, pa i višem premijeru omogućuje uvjerenje da će mu zaštititi ustavna prava”, rekao je Sanader u ponedjeljak.

Spomenuo je i novinare i kolumne koji podilaze njegovim tvrdnjama o političkom progonu.

“U Jutarnjem listu u kolumni novinara Davora Butkovića se piše o tome, a tako je i naslovljena kolumna – Je li sadašnja vlada Ivu Sanadera poslala u zatvor?

Jedan od najozbiljnijih političkih kolumnista u zemlji uopće ne sumnja u to tko donosi odluku o mom zatvaranju.  Tko će tu odluku provesti? Jasno je, DORH i USKOK. Za tog novinara Butkovića nije uopće upitno tko u tom trenutku donosi odluku hoće li Sanadera poslati u zatvor. Nego je samo upitno je li vlada donijela takvu oduku ili još nije.

Drugi je tekst jos jednog kolumnista – Roberta Bajrusija, u Nacionalu 2010., u prosincu, u kojem kaže – Kosor već dugo vodi lov na Sanadera i to je činjenica koja se ne da zanijekati.

Treći je tekst objavljen u Globusu. 17 prosinca 2010. koji citira izjavu Vladimira Šeksa: “Više neće biti uhićenja.” Usput, to je 7 dana nakon mog uhićenja u salzburgu. Globus piše da je Šeks umorivao zastupnike HDZ-a nakon mog uhićenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.