Zagrebu 354 nadzorne kamere: 'Šteta što ih nema više!'

Vijesti 15. sij 201619:23 > 19:25
N1 (ilustracija)

U tijeku je postavljanje nadzornih kamera na nove 23 lokacije u Zagrebu. Na svaku će se postaviti dvije fiksne i jedna pomična kamera čime će se broj nadzornih kamera u gradu popeti na 354. Sve ih koriste Komunalno i prometno redarstvo kako bi tražili i kažnjavali prekršaje, najčešće one prometne.

No, na iste se kamere po potrebi spaja i policija, ali odnedavno i SOA pa se postavljaju brojna pitanja oko privatnosti građana, civilnog nadzora tajnih službi te zakonskog okvira za takvo korištenje kamera čija je primarna svrha nadzor parkinga.

Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za Komunalno i prometno redarstvo kaže da je sve rađeno prema zakonu te da nadzor pomaže Zagrebu da čuva javni red i mir, dok policija i SOA uz uz iste kamere čuvaju državu pa je postavljanje kamera itekako opravdano. Dok kamere koristi SOA, policija i redarstvo nemaju pristup te obratno, a cijela procedura je već uhodana.

Dodaje da mu je žao što sve gradske površine nisu pod videonadzorom, da se sve snimke automatski brišu nakon 30 dana te da nema straha za manipulacije.

No, odvjetnik Vlaho Hrdalo upozorava da nema nikakvog sustavnog nadzora ovakvog snimanja grada te da postoje brojne zakonske nelogičnosti. Ne osporava pravo SOA-e da koristi kamere u situacijama kada je sigurnost ugrožena, ali se pita koji su kriteriji za postavljanje kamera, je li ta veza sigurna te postoji li mogućnost manipulacijama snimkama. Zbog svega je kaže, potreban nadzor onih koji nadziru.

Više pogledajte u prilogu Antonija Zavade.