Miro Kovač: Zatvorit ćemo granice fizički ako bude potrebno

Vijesti 16. sij 201620:45 > 20:46
N1

HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač poručio je u subotu da Hrvatska neće i ne smije postati sabirni centar te da mora biti oštra i efikasna, a bude li potrebno, i zatvoriti granice i fizički ih zaštititi.

Ako Slovenija i Austrija zatvore granice, to će morati učiniti i Hrvatska, što će izazvati domino efekt pa će to morati učiniti i Srbija prema Makedoniji, rekao je Kovač u Dnevniku HTV-a govoreći o mogućim pozetima nove hrvatske vlade nakon što u Njemačkoj jačaju pritisci na kancelarku Angelu Merkel da odustane od politike “otvorenih vrata” prema izbjeglicama. Hrvatska će morati biti vrlo oštra i efikasna i koristiti i Hrvatsku vojsku kako bi učinkovito zaštitila granice, odgovorio je Kovač. Na pitanje razmatra li se i podizanje žičane ograde, rekao je kako u saborskoj većini još nisu zauzeli stav o tome i najavio da ćemo u petak imati novu Vladu koja će vrlo brzo zauzeti stav prema izbjegličkoj krizi.

Ocijenio je da je Vlada u odlasku posvađala Hrvatsku sa susjedima i nije pokazala efikasnost te napomenuo kako glavni ravnatelj hrvatske policije nije bio na sastanku s kolegama iz Slovenije i Austrije. Nova hrvatska vlada sa susjedima će biti u kooperaciji, a ne u konfrontaciji, poručio je Kovač.

Bude li potrebno zatvoriti granice, razmotrit ćemo i njihovu fizičku zaštitu i nova hrvatska vlada će morati tome pribjeći, rekao je Kovač napomenuvši kako su u Sloveniji podigli žicu, pa i u Austriji parcijalno.

Na pitanje o angažiranju Oružanih snaga, rekao je kako je to moguće uz prethodne zakonske izmjene. Kategorički je otklonio mogućnost da Hrvatska postane zona čekanja i sabirni centar. Postoje naznake da bi Austrijanci u nekoliko idućih tjedana mogli zatvoriti granice, a nakon toga bi to mogli učiniti i Slovenci, pa postoji opasnost da oni koji budu tranzitirali kroz Hrvatsku, ovdje “zapnu” i ostanu tu, upozorio je Kovač.

Naglasio je kako Hrvatska nikako ne može dugoročno biti sabirni centar Europske unije, jer ti ljudi ne žele biti u Hrvatskoj, nego ići prema sjeveru. Potrebno je rješenje koje će uključiti sve članice Europske unije, posebno na tzv. balkanskoj ruti, ali dok to ne profunkcionira, morat ćemo imati nacionalno rješenje, istaknuo je Kovač.

Nije želio odgovoriti na višestruke upite je li on novi ministar vanjskih poslova te je najavio da će u petak mandatar Tihomir Orešković predstaviti kandidate za novu vlade te dodao kako može reći da će za zamjenika premijera biti predložen Tomislav Karamarko, a potpredsjednika Vlade Božo Petrov.

Dodao je kako se nekoliko puta vidio s mandatarom Oreškovićem i da mu je rekao kako su ga u Kitzbuehelu pitali zašto nitko iz Hrvatske nije došao na sastanak sa čelnicima austrijske i slovenske policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.