Za povratak medicinskih helikoptera skupljeno 11.000 potpisa

Vijesti 18. sij 201607:14 > 07:16
N1

Peticija s više od 11.000 potpisa za vraćanje Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u srijedu će biti uručena predsjedniku Hrvatskog sabora, akademiku prof. Željku Reineru.

Sastanak s njim dogovorili su predstavnici Koalicije udruga u zdravstvu, udruga Sigurnost u prometu, Otočnog sabora i Udruge obitelji stradalih u prometu, koji čekaju i potvrdu termina u kojima će se zbog istog pitanja sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te s tehničkim premijerom Zoranom Milanovićem.

Pilot-projekt u četiri je mjeseca, od 9. rujna do 9. siječnja, imao 229 intervencija, ponajviše na južnom dijelu Jadrana, i svoju je isplativost time više nego dokazao, ističe Mladen Tureček iz Sigurnosti u prometu. U nastojanju da se to opovrgne u javnost su plasirane dezinformacije kako medicinski helikopteri ne mogu poletjeti u svim vremenskim uvjetima. To je laž! Helikopteri koji su korišteni mogu letjeti u istim vremenskim uvjetima kao i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dakle i po vjetru i po kiši. Na snimkama intervencija to se vidi! – kaže Tureček i objašnjava da je medicinska helikopterska hitna znatno bolja za pružanje pomoći u okviru zlatnog sata:

Strancima naplaćivati

Medicinski helikopteri s liječnikom i tehničarom polijeću u roku od tri minute, slijeću pokraj pacijenta 20 minuta od dojave, zbrinjavaju ga i odvoze u bolnicu u kojoj čekaju unesrećenog jer im je javljeno što je točno s njim. Vojni helikopter polijeće tek nakon što liječnik utvrdi da je slučaj hitan. Navode o nemogućnosti leta noću Tureček komentira kako je riječ o zakonskoj odredbi po kojoj helikopter smije sletjeti i poletjeti samo s označenog prostora, a to podrazumijeva helidrome (ne “heliodrome”), kakav je uredio Rab: solarna svjetlosna rasvjeta za slijetanje helikoptera koštala je 8000 eura. Da bi se u RH postavilo pet baza za HHMS, jer udruge se zalažu da u konačnici hitna helikopterska bude u cijeloj Hrvatskoj, godišnje bi stajalo osam milijuna eura. Strancima bi se, predlažu, hitna helikopterska usluga naplaćivala, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.