Matula: Kandidat za ministra kulture velika sramota i šteta

Vijesti 22. sij 201619:49 > 19:54
N1

Vili Matula, glumac i aktivist, kaže da je novi kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović velika sramota i šteta.

“Osobno ne poznajem čovjeka, jednom sam naletio na njegovu izjavu o “istinskoj pobjedi”, koju je tumačio, a nego što nego da je bila velika i na njoj treba graditi daljnju ideju dobra. I to je naravno i u Ustavu, no sjećam se njegovog nastupa… Nakon takvih izjava koje izgovara protiv aktivizma i “ideologije ljudskih prava”, kako je on zove, i ako on kao pripadnik akademske zajednice te ljude zove uhljebima i “samozvancima”, što on radi u Ivi Pilaru i što to govori o toj instituciji?”

Zašto on kao ministar kulture?

“To je nepojmljivo. Neću reći sve, ali gotovo sve misleće i pismeno, zgrožava. Ta vrsta revizionizma ne može pomoći Hrvatskoj, a pogotovo kulturi, i ne mogu vjerovati da će to hrvatska kultura trpiti, pa i mediji, civilne udruge…”

“Je li tu naša moć organizacija civilnog društva dovoljno jaka da ga “sruši” vidi se na brojnim uspjesima svaki dan, iako se organizacije civilnog društva bave najtežim pitanjima, ali ne mogu znati koliko će se inatiti i je li on i stavljen da bi se sva pažnja fokusirala na to. Mislim zapravo da je to sve sprtljano u đumbusu koji se događao.”

“Kako i to da je mandatar iz izraelske firme došao i kako da objasni da ima ministra kulture u Hrvatskoj kao nekoga tko negira antifašizam u Hrvatskoj i blistavu pobjedu nad njome?”, pita se Matula.

Koliko ste zadovoljni mandatom Andreje Zlatar Violić, a onda i Berislavom Šipušom?

“Ministrica nije puno uspjela, više sam očekivao, očito da neke stvari nisu bile moguće”, rekao je, no dodao da jesu napravljene neke stvari koje su bile važne.”

Tijek događaja u petak, tijekom rasprave u Saboru, možete popratiti OVDJE.