Gotovo svi Oreškovićevi ministri žele nova zapošljavanja

Vijesti 28. sij 201607:54 > 12:33
Patrik Macek/PIXSELL

Ni nakon 11 sati jučerašnjeg sastanka u Banskim dvorima, odluka o sudbini ministra branitelja Mije Crnoje nije donesena. Hoće li ministar biti smijenjen trebalo bi se znati danas nakon prve sjednice nove Vlade na kojoj Mijo Crnoja nije bio prisutan. Gotovo svi ministri na sjednici su rekli kako su u njihovim resorima potrebna nova zapošljavanja.

Tijek događaja:

12:16 Tihomir Orešković zaključio je prvu sjednicu Vlade.

12:15 Osma točka koja je naknadno dodana je nacrt Prijedloga zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Ta mjera bila je na snazi do kraja prošle godine. “Vlada RH smatra da je promjena podložna gospodarskom stanju zemlje. Legitimni cilj je održavanje stabilnosti financijskog sustava. Poduzeta mjera je razmjerna cilju i ne predstavlja veliki teret za njene adresate”. Plaće sukladno ovim dodacima će se isplatiti u siječnju i veljači dok zakon ne stupi na snagu kako bi izbjegli tužbe. Dodatno su pojasnili da ovaj zakon neće dovesti do smanjenja plaće nego se plaća neće uvećavati na osnovu radnog staža. Vlada je prihvatila zakonski prijedlog te ga upućuje u Hrvatski sabor.

12:07 Vlada je odobrila i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka.

12:06 Odobrena su sredstava na teret Proračunske zalihe Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske u prvom tromjesečju 2016. godine. Sredstva su odobrena Ministarstvu unutarnjih poslova, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata; Ministarstvu zdravlja, za podmirenja troškova osiguravanja zdravstvene skrbi migranata te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

12:03 Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada je povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobrila ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. – 2020, godišnje do 200.000 eura. Odobrena su i sredstava na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

12:00 Izmijenjena je i dopunjena uredba o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije uvršteni su prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca).

11:58 Vlada je izmijenila i dopunila uredbu o svome Glavnom tajništvu radi novog sastava Vlade, kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade.

11:55 Nakon izlaganja ministara Tihomir Orešković se svima zahvalio i kazao kako vidi veliki potencijal. Nakon toga je zaključio prvu točku te riječ prepustio Tomislavu Karamarku koji je predložio vladine dužnosnike za stalna radna tijela Vlade. Svi predloženi su jednoglasno prihvaćeni.

11:50 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je kako su zbog aktualnog proračuna njegovog ministarstva vrlo male mogućnosti uštede.

11:45 Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na početku svog izlaganja kazao je da je preuzeo resor od svog “predšasnika”. “U ministarstvu nije problem broj zaposlenih već njihova struktura. U posljednje tri godine prema nejasnim kriterijima je zaposleno 30 osoba. Unutarnje ustrojstvo zahtjeva preustroj, posebno u vezi s medijskom politikom što opterećuje rad ministartsva u vršenju njegove temeljne zadaće.

Temeljni problem je visina proračuna za ovo ministarstvo te da njegovo povećanje mora biti od prioritet.. Postupno povećanje proračuna ministarstva kulture je minimalan uvjet da bi se vodila uspješna kulturna politika jer inače prijete katastrofalne posljedice. Nedostajat će sredstava za očuvanje kulturnih spomenika za koji nedostaje 20 milijuna kuna”, kazao je Hasanbegović.

11:40 Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kazala je kako je najveći problem broj neriješenih predmeta, njih oko 25.000, a problem je i isplata izgubljenih sporova od djelatnika koji su tužili državu.

11:35 Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je manjak u HZZO-u unatoč sanaciji zdravstvenog stanja 2015. iznosio 2,5 milijarde kuna, a 2014. 2,8 mlrd. kuna. Kazao je i da nemaju namjeru tražiti nove ljude te da trebaju razmotriti koliko smo potrošili za helikoptersku službu.

11:30 Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić kazalaje da i njenom ministarstvu nije popunjeno četvrtina radnih mjesta. “U ministarstvu je zaposleno 388 ljudi i sistematizacija predviđa još 108 ljudi“.

11:24 Ministar turizma Anton Kliman kazao je da je u njegovom resoru popunjenost ispod 50 posto, ali da je svejedno sve funkcioniralo. “Sve najave za turističku sezonu su izuzetno dobre. Treba nam još novca za promociju”, kazao je Kliman.

11:13 Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kazao je da su veliki problem prenormiranost i neučinkovitost propisa. Naveo je da je njegovo ministarstvo podkapacitirano, da trebaju više stručnog kadara i da je trenutna popunjenost radnih mjesta između 60 i 70 posto.

11:05 Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kazao je da je zadovoljan stanjem u svom ministarstvu te da na mnogim licima vidi motiviranost. Želi zaposliti još 137 ljudi.

11:00 Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat također je kazao da u njegovom ministarstvu ima još mnogo prostora za zapošljavanje. “Sistematizirana su 163 radna mjesta u ministarstvu, a popunjeno je jedva 109”. Naveo je da je u HAMAG sistematizacija predviđa 221 radno mjesto, a da tamo trenutno radi 126. U Centru za zadružno poduzetništvo predviđeno je šest radnih mjesta i svih šest je popunjeno.

10:50 Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se moraju popraviti nedorečenosti u postupanju poreznih vlasti.

10:45 Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je i da su u ministarstvu gospodarstva potkapacitirani. Uz to je rekao i da su premali koeficijenti za inspekcijske poslove.

10:40 Ministar poljoprivrede Davor Romić također je rekao da ima prostora za dodatno zapošljavanje u njegovom ministarstvu. Kazao je i da su potrebna mala povećanja u proračunu za njegov resor.

10:35 Ministar prometa Oleg Butković kazao je da je proračun prošle godine bio 5,7 milijardi kuna.”Od velikih projekata imamo u HŽ-u rekonstrukcija i izgradnja dionice pruge od Dugog Sela do Križevaca. Rekonstrukcija drugog kolosjeka na dionici Križevci-Koprivnica-državna granica. Priprema se dokumentacija za modernizaciju dionice Zaprešić-Zabok i Hrvatski Leskovac-Karlovac. Što se tiče Hrvatskih cesta, imamo projekt Splitske obilaznice vrijedan 139 milijuna kuna, planira se završetak krajem godine”, kazao je Butković.

10:25 Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić rekao je da imaju ambiciozan plan dodjele 217 postupaka bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti blizu četiri milijarde eura. “Realno se u državni proračun može povući oko milijardu eura.U 2015. godini bilo je planirano povlačenje 7,8 milijardi eura, povuklo se oko 4 milijarde kuna, dakle skoro pola nije povučeno”.

10:20 I ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najavila je da su dodatna zapošljavanja potrebna i u njenom ministarstvu. “Ključne aktivnosti su usmjerene u provođenje strategije razvoja javne uprave i u akcijski plan provedbe strategije javne uprave te e-Hrvatska 2020.”

10:18 Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da je još neriješeno oko pola milijuna predmeta, ali bez prekršajnih predmeta. “Proračun u 2015. je bio 2,4 milijarde kuna, od čega pola troše sudovi. To je proračun koji okvirno zadovoljava potrebe, ali treba ga malo povećati”, rekao je Šprlje te dodao da će biti potrebna dodatna zapošljavanja u ministarstvu.

10:16 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić govorio je i o migrantima. “Mislim da ću moći organizirati da se imigranti uopće ne zadržavaju u Hrvatskoj”. Kazao je i da proračun za MUP može biti na razini prošlogodišnjeg.

10:13 Ministar obrane Josip Buljević rekao je da obrambene snage funkcioniraju bez većih problema, a stanje u misijama je dobro. “Tranzicija je izvedena bez problema”, kazao je.

10:10 Miro Kovač rekao je da u MVEP-u ima još prostora za zapošljavanje. “Što se tiče proračuna, nije bilo minusa i s ovim proračunom može se funkcionirati i ove godine, čak se može i uštedjeti u Ministarstvu vanjskih poslova”, kazao je Kovač.

10:07 Ministri podnose izvještaj premijeru o stanju koje su zatekli u svojim resorima.

10:05 Orešković je sjednicu počeo citiranjem poruke koju je dobio: “Stay calm and govern on”, koju je preveo riječima “Ostani miran i vladaj na”.

10:00 Počinje prva sjednica Vlade Republike Hrvatske, Mijo Crnoja nije prisutan.

9:55 U Vladu su stigla i dva savjetnika ministra branitelja Josip Jurčević i Herman Vukušić.

9:53 Stigli su svi ministri, no nisu bili raspoloženi za davanje izjava o Miji Crnoji, javlja reporterka N1 Nikolina Zavišić.

9:30 Ministar branitelja Mijo Crnoja stigao je u zgradu Vlade, no nepoznato je hoće li prisustvovati sjednici.

Novinarima se jutros nije želio obratiti.

Vlada će, prema dnevnom redu, imenovati nove ministre u stalna Vladina radna tijela te izmijeniti i dopuniti uredbu o svome Glavnom tajništvu radi novog sastava Vlade, kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade.

Izmijenit će i dopuniti uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije bit će uvršteni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca).

Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada će povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobriti ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. – 2020, godišnje do 200.000 eura. Na dnevnom redu je i odobrenje sredstava na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

Vlada će odobriti i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka.

Nezavisni pravni stručnjaci zbog Crnoje

Na jučerašnjem sastanku su uz Crnoju i premijera Tihomira Oreškovića bili i potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Dosad su se konzultirali Vladini pravnici, a danas se u pomoć zovu vanjski eksperte koji će izraditi izvještaj o cijelom slučaju.

“Taj dokument bi premijeru i dvojici potpredsjednika dati sliku jesu li i koliko kršeni zakoni. Kad dobiju izvještaj donijet će odluku o sudbini ministra. Žele naglasiti da su bili temeljiti. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena. Nego na temelju ekspertnog izvještaja.”, rekao je sinoć novinarima u Vladi Miljenko Manjkas.

Podsjetimo, odmah nakon imenovanja, novi je je ministar izazvao burne reakcije nakon Indexovog otkrića kako je prijavljen na adresi u Samoboru gdje se nalazi tek trošna daščara, a zapravo živi u Podsusedu.