Sanader zbog nedolaska odvjetnika nije dovršio obranu

Vijesti 28. sij 201610:12 > 10:14
N1

Zbog nedolaska njegovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića bivši premijer Ivo Sanader u četvrtak nije nastavio iznositi svoju obranu u slučaju Planinska, a nova je rasprava zakazana za 1. veljače

Na dva prethodna ročišta Sanader je ustvrdio da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije.
Tužiteljstvu je predbacio i da nije izmijenilo optužnicu u ovom slučaju ni nakon što je Ustavni sud zaključio “da se političke odluke vlade ne mogu inkriminirati”. 
Uskok tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio novac u kutiji za hrenovke. 
U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume. 
Na današnjem je ročištu, kako je najavio, trebao govoriti o Fiolićevom “tobožnjem davanju mita” i režimu čuvanje njegove kuće u koju mu je navodno donio novac.
Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.
Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.