Adrijana Cvrtila: “Nije normalno da netko u zatvoru prima gradonačelničku plaću”

Vijesti 10. sij 202318:50 0 komentara
Nikola Cutk/PIXSELL

Jučer je USKOK podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Uz njega su optužnicom obuhvaćeni Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek. Lokalni moćnici podijelili su javni novac i javne poslove, a ovaj slučaj ne bi vjerojatno nikad ugledao svjetlo dana da nije bilo hrabre zviždačice.

Nekadašnja direktorica Ekomoslovine Adrijana Cvrtila, koja je sve snimila i predala USKOK-u te tako razotkrila lokalne moćnike, bila je gošća Dnevnika.

Je li ova optužnica predstavlja za vas određenu satisfakciju?

“Definitivno je napredak da je Uskok u godinu dana završio istragu i podignuo optužnicu. To je nešto pozitivno, ali postoji i druga strana medalje, a to je sada taj pravosudni proces. Sudski proces u Hrvatskoj izuzetno dugo traje.”

Vi ste dobili otkaz. Oni su s optužnicama, ali na svojim radnim mjestima, primaju javni novac, naš novac. Kako se osjećate zbog toga?

“Ljutito, vjerojatno kao i većina građana. Svakako da nije normalno da netko tko je bio u istražnom zatvoru da je primao plaću i da se nakon toga vratio u gradonačelničku fotelju. Bilo koji drugi radnik da ne dođe četiri mjeseca na posao dobio bi otkaz. Tu se već vidi da političari i građani nisu ravnopravni.”

Je li se u ovih godinu dana promijenila atmosfera u Kutini? Je li svijest kod građana drugačija ili bi sve bilo isto da su sutra izbori?

“Mislim da se je promijenilo nešto, primjećujem to po ljudima koji mi se obraćaju te po njihovim komentarima.”

Što poručujete vrhu vlasti kada je riječ o korupciji i pravosuđu u Hrvatskoj, za što se oni kunu da imaju nultu stopu tolerancije?

“Poruka je da prestanu biti licemjeri i da pređu s nekih riječi na djela. Svakako udruga Pomak koju vodim ima kvalitetnih prijedloga koji su proizašli iz prakse, a koji bi pomogli prijaviteljima nepravilnosti. Pozivam ih na suradnju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!