Afrička svinjska kuga u susjedstvu, evo što kažu u našem Ministarstvu

Vijesti 02. svi 202418:01 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Afrička svinjska kuga pojavila se u Srbiji na području Kraljeva i Čačka pa su tamošnje vlasti odmah povukle potrebne mjere, a kako se radi o susjednoj zemlji, na oprezu su i odgovorni u Hrvatskoj.

Naime, kroz epidemiju afričke svinjske kuge prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji eutanazirano je više od 100.000 svinja. Tako nešto želi se izbjeći na sve moguće načine i Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na prevenciji.

“Prema službenim informacijama, afrička svinjska kuga je prisutna na području Republike Srbije od kolovoza 2019. Bolest se prvo pojavila 2019. godine u držanih svinja, 2020. u divljih svinja, da bi se od 2021. kontinuirano širila u populaciji držanih svinja i divljih svinja”, poručili su za N1 iz Ministarstva pa nastavili:

“Još 2018., s obzirom na razvoj epidemiološke situacije u Europskoj uniji i širenje na susjedne države, smo poduzeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja pojave ove bolesti na području Republike Hrvatske. Trenutno je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (NN 8/24, 21/24 i 32/24) i provode se opsežne aktivnosti od strane ovlaštenih veterinara, veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, lovaca i svih uključenih u cilju smanjenja rizika od ponovnog izbijanja bolesti u držanih svinja i smanjenju širenja infekcije u populaciji divljih svinja.”

Ali, da bi svi napori uspjeli, potrebna je suradnja na svim razinama.

“Bez obzira na iznimne napore svih uključenih službi najvažnija mjera je kontinuirana briga od strane subjekta koji drži svinje da se poštuju biosigurnosni uvjeti jer oni su jedina stvarna prepreka unosu virusa u domaće uzgoje”, kažu nam u Ministarstvu.

Afrička svinjska kuga ne može se liječiti, ne postoji ni cjepivo protiv nje. Kad se pojavi, jedino rješenje je izolacija zaraženog područja i eutanazija svinja koje su bile u doticaju zaraze ili su zaražene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!