Agencija izdala važne preporuke za hrvatske navijače koji će boraviti u Katru

Vijesti 17. stu 202214:00 0 komentara
N1/Ilustracija

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Katru na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Kako su napisali u prioćenju a temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela anvijače savjetuju da prilikom dolaska u Katar, navijači preuzmu dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz.

Pišu kako iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja.

VEZANA VIJEST

Preporučuju da, ukoliko su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. “burner phone” koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku. Također, iz AZOP-a preporučuju da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Dodaju i to da je potrebno skrenuti pažnju da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!