Ahmetović: Onaj tko je u ovoj situaciji neutralan, na strani je agresora

Vijesti 03. ožu 202212:09 > 13:39 5 komentara
N1

SDP-ova Mirela Ahmetović gostovala je u N1 Studiju uživo te je komentirala aktualnosti.

Najprije je komentirala glasanje u Saboru o Deklaraciji o Ukrajini, osim suzdržane Katarine Peović, svi drugi zastupnici bili su za.

VEZANE VIJESTI

“U ovakvoj situaciji, kakvu nitko normalan nije očekivao, jer kako očekivati u 2022. da bi netko mogao potpuno neopravdano, ničim izazvano, krenuti u divljačku agresiju prema jednoj suverenoj zemlji kako je to učinila Ruska federacija na čelu s Putinom, naravno da je oečkivano da svatko normalan podrži Ukrajinu i osudi takvu agresiju. Mi se možemo ne slagati u političkim stavovima, ali kada je o ovakvim stavovima riječ zaista je jako važno da izrazimo zajednički i jasan stav. U ovoj situaciji nema neutralnih jer neutralni su na strani agresora”, rekla je

“SDP je doslovno isti dan i osudIo agresiju i istaknuo da je najvažnije staviti sve svoje resurse na raspolaganje posebno u onom dijelu koji se tiče humanitarne pomoći i prihvata izbjeglica gdje moramo pokazati visoku razinu organizacije”, dodla je.

“Srbiji ne mogu dati potpuno povjerenje”

Komentirala je i činjenicu da je Srbija, konačno nakon što se danima čekalo, osudila rusku invaziju:

“Uvijek kada se netko nećka oko ovakve situacije i kada se dugo čeka na reakciju i jasan i nedvojben stav onda ne možete imati potpunio povjerenje u vezi budućih postupaka. Ja ne mogu dati svoje puno povjerenje nakon iskazivanja osude za agresiju od strane Srbije, ali me u jednom dijelu smiruje jer se Srbija ipak odlučila iskazati osudu. Ipak, ja bih pričekala kako će se stvari razvijati jer Srbija i dalje zastupa nesankcioniranje Rusije, a upravo su sankcije način da zapadne zemlje zaustave agresiju”.

Dodaje:

“Mi smo prije nekoliko dana obilježili 30. godišnjicu nezavisnosti BiH i mislim da je ovo, iako vrlo ružna situacija, ali primjerena situacija da bošnjački i hrvatski narod u BiH pokažu zajedništvo i iznađu snagu da zajednički očvrsnu svoja nastojanja da BiH ostane cjelovita u ovakvom obliku kakav treba biti i da se nastojanja Vučića i Dodika otklone u teoriji, a kamoli u praksi”.

“Vladine mjere neće biti dovoljne”

U nastavku je govorila i o poskupljenjima koja dolaze:

“Prije svega želim naglasiti da smo mi zadovoljni Vladinim mjerama koje mahom sačinjavaju one mjere koje je SDP predlagao. Ono što mene brine jeste da još uvijek nema zakonskog uporišta u provedbi tih mjera. One trebaju stupiti na snagu 1. travnja, a mi još u Saboru nismo raspravljali o zakonima. Nekako je Vlada i HDZ-ova većina spora u onoj implementaciji kakva bi se očekivala u ovakvim vremenima.

Sada smo svjesni da ni ove mjere vrlo vjerojatno neće biti dovoljno i za proširenje smo. SDP i dalje stoji kod prijedloga gdje bi se potpunom implementacijom SDP-ovih mjera dodatno ublažio udar na građane. Bit će zaista jako teško i mislim da je sada vrijeme da Vlada i sve političke opcije pokažu spremnost da pomognu svojim građanima koji će biti suočeni s krizom, vjerojatno puno težom nego što smo mislili prije agresije”, kaže.

Rekla je i da postoji još mjera koje je predlagao SDP, a koje Vlada nije uključila:

“To su prije svega mjere koje se tiču trošarina. Imate prostora i u poreznoj politici, tu govorim o pomoći koja bi se odnosila na snižavanje cijena goriva. Imate i onaj dio gdje se proširuje obuhvat energetski siromašnih građana. Ima prostora i u indeksaciji mirovina, o tome još ništa ismo čuli. Ima još prostora”.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare