Ahmetović: Vladajućima je sunčanje i kupanje bilo važnije od izmjena zakona

Vijesti 10. ruj 202109:34 > 09:44 0 komentara
N1

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović bila je gošća Novog dana.

SDP-ova interpelacija Vladi zbog spore obnove nije urodila plodom.

“Vrlo očekivano, SDP je uputio nekoliko interpelacija u samo proceduru, nijedna nije završila povoljno po SDP. Vladajući smatraju da je obnova pod kontrolom, a svi vidimo da to nije tako”, rekla je Ahmetović.

Napominje da SDP već mjesecima upozorava na to da je obnova ne prespora nego nije niti započela.

VEZANE VIJESTI

“Opravdano je sumnjati da ćemo ispuniti rokove koje nam EU postavlja za povlačenje sredstava za obnovu. Vladajući nisu sposobni u više od godinu dana pokrenuti obnovu niti jednog jedinog objekta. Ono što vrlo dobro govorio o odnosu vladajućih prema građanima koji su pogođeni potres jest to što oni obnovu ne smatraju strateškim interesom”, ističe.

“Tvrtka Janaf je gradila dodatne spremnike za korištenje nafte i izgradila ih je na dijelu Općine Omišlaj. Kada sam ih pitala zašto je tome tako, dobila sam odgovor od ministra Horvata da kad su u pitanju takvi strateški projekti, imovinsko-pravni odnosi nisu prepreka realizaciji tog projekta. Analogno tome, obnova pogođenih područja prema HDZ-u nije strateški interes Republike Hrvatske i to je žalosno”, dodaje.

SDP je podržao donošenje Zakona o obnovi jer, kako kaže, nije htio stajati na putu pokretanju što hitnije obnove pogođenih područja.

“Nismo se htjeli ponašati demagoški. Vladajući su uvjeravali da je Zakon dobar i da će omogućiti promptno pokretanje obnove. Vladajuća koalicija HDZ-a ima sukno i škare, nemojmo prebacivati odgovornost na oporbu. Svi zajedno u oporbi smo bili suglasni s tim da trebamo pomoći u ovoj situaciji. Vlada je tek nakon više od godinu dana priznala najavom izmjene zakona da zakon nije dobar”, kaže Ahmetović.

Izmjene zakona nisu na dnevnom redu ni idući tjedan kad počinje zasjedanje Sabora, napominje.

“Vladajućoj koaliciji bilo je važnije sunčanje i kupanje i u ta dva mjeseca nisu bili sposobni i voljni potruditi se pripremiti izmjene zakona. Toliko o tome koliko je važna obnova vladajućima, posebno HDZ-u”, rekla je.

Saslušanje kandidata za predsjednika/predsjednicu Vrhovnog suda pred Odborom

Ahmetović je komentirala što misli o sucu Radovanu Dobroniću, kandidatu predsjednika Zorana Milanovića.

“Mislim da je on i jučer izlagajući svoj program pred Odborom pokazao i dokazao da je sudac koji zaista brine o pravdi za građane. On je zaista onaj sudac koji brine o tome da zakoni budu provedeni u interesu građana Republike Hrvatske”, ističe.

Za suca Mrčelu pak kaže da je on sudac sistema.

“On je zapravo i rekao da sustav pravosuđa nije potrebno mijenjati, to vas malo žalosti. Ako je baš svakom građaninu u Hrvatskoj zorno vidljivo da je pravosuđe u vrlo teškim problemima i da su sudske odluke nepravedne, čak se i suci uhićuju na razgovore po prijavi notornog kriminalca i bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, pitamo se u kakvoj to državi živimo”, kazala je.

Ahmetović smatra da se Mrčela trebao suzdržati od propitkivanja stavova građana.

Epidemiološka situacija i odlazak u crveno na koronakarti

Osvrnula se na nošenje vladajućih s koronakrizom.

VEZANE VIJESTI

“HDZ-ova parola pred izbore je bila “u krizi se poznaju lideri”. Postavlja se pitanje gdje je taj lider. Čitavo vrijeme od početka su odluke i postupci vrlo kontradiktorni rezultatima. Ne odustaje se od ad hoc postupanja kada je u pitanju broj zaraženih. Isti oni koji su proklamirali na poštivanje mjera, sami su ih kršili. Jučer ili prekjučer je sam ministar zdravstva rekao da je Hrvatska u crvenom jer građani ne poštuju mjere. Građani su slijedili sam primjer Stožera civilne zaštite koji se nije pridržavao mjera i ministra zdravstva Beroša koji se nije podržavao mjera”, rekla je.

S obzirom na to da je Ahmetović lokalna čelnica Stožera civilne zaštite, rekla je da joj građani u njenoj općini i sami kažu da više ne znaju kako ponašati i da su zbunjeni.

“Svi jednom moramo osvijestiti da smo jednaki i jednakopravni građani ove zemlje bilo da obnašamo funkciju ministra ili bilo koju drugu funkciju. Sjetimo se samo završetka radova na Pelješkom mostu gdje se slila svita HDZ-a koja nije nosila maske”, veli.

Situacija u saborskom Klubu SDP-a

Ahmetović kaže da će zasigurno uoči zasjedanja Sabora uslijediti sjednica Kluba SDP-a, iako još nije zakazana i jedna od tema će biti i što s članovima Kluba izbačenim iz SDP-a.

“Ono što je sigurno i što ću ja očekivati, a i vodstvo kluba, da svi članovi promoviraju politike SDP-a, ali prije svega ne brinuti o vlastitom interesu nego o građanima RH i stranci u cijelosti. Kakva je njihova sudbina, ja vam to ne mogu reći. Osnovni uvjet je da je svatko tko je član Kluba brine o interesima građana Republike Hrvatske”, rekla je zaključno Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!