AI IZBORI: Ovo su rezultati izbora po procjeni umjetne inteligencije

Vijesti 14. tra 202420:07 3 komentara

Tri dana prije održavanja izbora N1 televizija predstavlja tri predikcijska modela izbornih rezultata koje je napravila umjetna inteligencija. Rezultati sugeriraju da će za sastavljanje Vlade biti ključ postizborne koalicije.

Tim Proroci Glasa izradio je svoju platformu koja sadrži i anketni upitnik kojeg su integrirali u već dostupne izvore podataka kako bi došli do svoje predikcije. S velikom količinom podataka napravili su po 10.000 iteracija mogućih izbornih rezultata za svaku stranku pa osim konačnih rezultata imaju i raspon mogućih osvojenih mandata. Napravili su i analizu mogućih koalicija u varijanti da je koalicija najavljena prije održavanja samih izbora, kao i nakon održavanja samih izbora.

Ovo je njihova konačna predikcija izbornih rezultata:

* Tri dodatna mandata HDZ-u dolaze iz XI. izborne jedinice

Tim Parlametrika svoje je rezultate prezentirao po svim izbornim jedinicama, a ukupna raspodjela mandata izgleda ovako:

N1

Tim S.A.N.J.A. nije duljio s objašnjavanjem svojih modela i odmah su prešli na predikcije rezultata, također po izbornim jedinicama. Nakon što su predstavili zbroj, upustili su se u kratku analizu onoga što su podaci pokazali – da su mandati Mosta u većem slučaju rubni, da Domovinski pokret u većini izbornih jedinica stoji vrlo stabilno na jednom mandatu, a negdje i graniče s više njih te da je koalicija Rijeke pravde što se tiče osvojenih mandata relativno nestabilna jer se s integracijom novih setova podataka njihovi mandati najviše pomiču na bolje ili na gore.

N1

Ova tri tima su u konkurenciji za novčane nagrade od 5.000, 2.000 i 1.000 eura, no prognozu svojih rezultata ovoga je puta imao i tim Mioc ElectionLogic, jedini srednjoškolski tim od 12 timova koji su sudjelovali na samom pitch natjecanju u prosincu gdje smo izabrali tri finalista. Mioc ElectionLogic ne konkurira za novčanu nagradu, no dali smo im priliku da konkuriraju timovima u finalu u samim predikcijama. Ovo su njihove prognoze:

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare