“Plenkoviću je važno biti najdugovječniji premijer. Prestići će i Tuđmana”

Vijesti 23. velj 202317:47 3 komentara
N1

Politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj u Newsroomu je komentirao oporbenu inicijativu o opozivu premijera Andreja Plenkovića zbog posljednjih afera koje su otkrivene u medijima, a o kojoj se danas raspravlja i u Saboru.

Upitan može li išta uzdrmati premijera, Šalaj je kazao da ova inicijativa za opoziv premijera sigurno neće uspjeti jer nema trenutno u Saboru potrebnih 76 ruku te da se zasad ne čini da to šteti premijeru i HDZ-u.

“Ako gledamo istraživanja javnog mnijenja, HDZ je i dalje između 25 i 30 posto. Niti jedna oporbena stranka ne prelazi 15 posto. Upitno je da li je ovaj način ukazivanja na korupciju dobar način borbe protiv Andreja Plenkovića. Meni se čini da smo već naučili u hrvatskoj politici da to nije dobar način. Sada bi se morala dogoditi afera gdje bi tragovi vodili do samog premijera, da premijer bude uhvaćen na licu mjesta s rukama u vreći”, rekao je Šalaj koji oporbi savjetuje da krene razmišljati o tome kako podići odaziv građana na izbore.

“To je ključ za njihovu pobjedu. Iluzorno je očekivati da bi rejting HDZ-a mogao dramatično u predstojećem razdoblju erodirati”, ističe Šalaj.

“U percepciji građana trenutni lideri, niti Peđa Grbin, niti Sandra Benčić, niti Nikola Grmoja, ne uživaju povjerenje kao Andrej Plenković. On kakav je da je, ipak rješava stvari. S druge stvari imamo sve te korupcijske afere i pokušaj ovladavanja neovisnim institucijama”, smatra Šalaj.

Ovaj profesor s Fakulteta političkih znanosti vjeruje da bi se neke promjene mogle dogoditi na političkoj sceni ako Plenković ne zaustavi ovu inflaciju.

“Mislim da je njemu važno što je trenutno najdugovječniji premijer RH. Ako pobjedi na idućim izborima, bit će hrvatski državnik koji je najduže upravljao Hrvatskom. Prestići će čak i Tuđmana. Priče o odlasku u Bruxelles ne drže vodu. Plenković će ići na iduće parlamentarne izbore, predvoditi HDZ, a onda ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Šalaj.

Osvrćući se na istupe predsjednika RH Zorana Milanovića, koji nerijetko nastupa kao najžešća oporba HDZ-ovoj Vladi, Šalaj je kazao:

“Ne znam zna li Milanović u ovom trenutku hoće li ići na iduće predsjedničke izbore. Njegova važanost u RH je puno veća od važnosti funkcije koju obnaša. Realno, predsjednik Republike ima male ovlasti u Hrvatskoj. Ako Zoran Milanović želi mijenjati hrvatsko društvo i politiku, mora se vratiti u parlamentarnu borbu, bilo sa nekim svojim političkim projektom, bilo na čelu Mosta, bilo na čelu SDP-a – to je šansa da mijenja. S pozicije predsjednika RH može blokirati neke stvari, ali ne može konstruktivno mijenjati Hrvatsku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare