“Ako odem prije kraja mandata, otići ću jer ja želim, ne jer sam stjerana u kut”

Vijesti 20. ruj 202111:16 > 14:021 komentar
Nataša Novaković
Izvor: N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bila je gošća N1 Studija uživo. Komentirala je odluku Povjerenstva od petka da obustavi neke postupke protiv visokih dužnosnika.

Novaković kaže kako je Povjerenstvo privremeno obustavilo neke postupke jer “nema više pravne osnove za njihovo provođenje”.

“Odlučili smo ih privremeno obustaviti da ne stoje. Radi se o zanimljivim predmetima i velikom broju. Javnost mora znati koji su to predmeti”, govori dodajući da će neko drugo povjerenstvo ponovno pokrenuti te predmete ako bude prilike.

“Ne radimo jer ne možemo”

“Kompletan ‘Lex Agrokor’ u kojemu su bili premijer, ministar financija Zdravko Marić, bivša ministrica Dalić. S druge strane je predmet predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića koje sada nismo pokrenuli. Radi se o predmetima koji imaju visoku razinu vlasti na dnevnom redu”, kaže Novaković.

“Bio nam je cilj da predmeti ne stoje i da se javnost ne pita zašto ništa ne radimo. Ne radimo jer ne možemo. Ne želimo ni zatvoriti mogućnost da se ti predmeti opet otvore i da se o njima raspravlja. Naš mandat traje još godinu i pol dana, u tih godinu dana DORH može odbiti naš zahtjev za izvanrednim pravnim lijekom i onda su ti predmeti gotovi zauvijek”, govori.

Novaković objašnjava da je od 2016. Povjerenstvo vodilo postupke te da su načela postala sporna kada je počeo dio oko ‘Lex Agrokora’, da su tada iz političkih krugova počele stizati poruke da oni to ne mogu raditi. “Nakon toga je došla odluka sudova koji kažu da bi trebalo ispitati može li se Povjerenstvo baviti tim predmetima, a onda su i Upravni i Visoki upravni sud odlučili da Povjerenstvo ne može voditi te postupke. Sad se mi pravno borimo i tu smo gdje smo”, kaže Novaković.

O tome prelijeva li se politički utjecaj na pravosuđe kaže da može samo reći “da se 6 godina normalno postupalo, a onda su u jednom trenu takve odluke postale politički neprihvatljive”.

“Ne znam je li to povezano, samo mogu iznijeti kronološki slijed”, kaže.

Na pitanje zašto su političari počeli slati poruke o tome da je neprihvatljivo da se  Povjerenstvo bavi načelima, kaže: “Smatrali su da Povjerenstvo nema zakonske osnove i da ne može voditi postupke zbog načela, što je samo po sebi suludo jer se radi o stvarima koje su osnovna prevencija korupcije. Kakva je to poruka? Ne mogu shvatiti misaoni tok gdje netko može reći da to Povjerenstvo ne može raditi. Mi smo preventivno tijelo i sada toga više nema.”

Članak 5

Može li se članak 5 bolje urediti? “Što se tiče Povjerenstva mi nemamo nedoumica. Preporuke GRECO-a su da se propiše sankcija. Tome Povjerenstvo nije sklono, ali ako treba neka se propiše. Teško je odrediti sankciju za netransparentnost ili sukob interesa. Ni čl. 2 nema sankciju i ni po njemu ne možemo postupati, vrlo neobična situacija”, govori Novaković.

VEZANE VIJESTI

“Nama je čl. 5 jasan i nedvojben, sudskoj praksi očito nije. Ako ga trebamo urediti zbog sudova, onda neka se propiše po preporuci GRECO-a. I ako se to napravi, nećemo moći raditi predmete koji su prošli”, govori.

Na pitanje želi li politika i u novom zakonu čl. 5, Novkaković kaže: “Što politka želi nije jasno nikome. Imali smo rasprave oko raznih članaka, čl. 5 nismo nikada dotaknuli. Članovi Povjerenstva ne znaju u kojem će smjeru ići zakon i rasprava oko čl 5.”

“Ono što bih htjela reći, mi smo u radnoj skupini. Ali to što sudjelujete u nečemu ne znači da pristajete na konačni rezultat tih pregovora. Odredbe koje smo prolazili nisu toliko relevantne. Ovaj sukus zakona, najbitnije točke, mi nismo uopće dotakli. Što god bih vam rekla, lagala bih. Mi nemamo s kim razgovarati o tom zakonu. Imamo jedan sastanak svakih mjesec i pol, dva, takvom dinamikom nećemo donijeti zakon tako skoro. To se može riješiti u mjesec dana, ali da se radi svaki dan”, govori.

“Budući rad se može urediti zakonom. Vjerujem da će se on donijeti prije nego što se raspiše natječaj za nove članove Povjerenstva”, kaže.

Novo Povjerenstvo

Ona se ne vidi u novom sastavu Povjerenstva. “Mislim da je pet godina dosta. Iskustvo je bilo odlično. Bih li ponavljala? Možda u nekim drugim uvjetima, u ovim ne. Nema povratka i ne mislim se osvrtati na to. To je dio života i to je to”, kaže Novaković

“Povjerenstvo ima više d 200 predmeta koji nisu vezani za ove članke. Ako i odem prije kraja mandata, otići ću zato što ja to hoću, a ne zato što netko misli da me stjerao u kut. U godinu i pol može se dogoditi mnogo toga, život je nepredvidiv”, govori.

Je li Povjerenstvo poslalo poruku političarima da se opuste se i rade što hoće? “Oni su dovoljno opušteni što se tiče čl. 5. Ima i onih dužnosnika koji i dalje, iako nemamo mogućnost vođenja postupka, trude ponašati u skladu sa zakonom, koji i deklariraju i koji se izuzimaju iako  im to sad ne možemo naložiti. To u konačnici ovisi o čovjeku”, kaže.

“Nije stvar u tome da mi nemamo posla, mi imamo posla, ali ovo je bio sukus donošenja cijelog zakona. Ovi članci daju ton, a ako ne date ton da se dužnost mora obnašati transparentno, onda je sve ostalo bezveze”, kaže.

Politička volja

Na pitanje tko bi mogao promijeniti stvar kaže: “Ako nema političke volje, onda ne može nitko. Treba vam na vrhu garnitura koja će podržavati borbu protiv korupcije, bez toga nema ničega. Teško je onda očekivati na lokalnoj razini da se dužnosnici ponašaju na drugačiji način. To je kao u kompaniji, kakav je glavni direktor, takvi su i svi menadžeri ispod.”

Novaković spominje i studiju Vuka Vukovića u kojoj se tvrdi da su najdugovječniji oni lokalni dužnosnici kod kojih se najviše sumnja na korupciju. “U Hrvatskoj na lokalnoj razini je najgore i to je bitno za investicije. Investotori ne žele doći u državu koja nije pravno sređena”, govori Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar