“Ako se broji samo PCR, imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest”

Vijesti 14. sij 202217:23 > 19:02

Epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade, u Newsroomu je govorio o posljedicama petog vala koronavirusa u Hrvatskoj.

“Pad broja hospitaliziranih i ljudi na respiratoru je ostatak četvrtog vala. Nama su se četvrti i peti val preklopili. Dva tjedna prije omikrona imali smo pad četvrtog vala. Ovo je refleksija na bolnički sustav. Omikron je vrlo kontagiozna varijanta. Vidi se da će izazvati nagli i strmi porast i, na sreću, neće tako dugo trajati, sigurno neće biti tri-četiri mjeseca kao što je bio četvrti val. Cilj je usporiti širenje kako bi se sačuvao zdravtsveni sustav i kako bismo zaštitili najranjivije skupine”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Epidemiolog Kolarić kaže da ćemo u sljedeća dva tjedna imati vrhunac petog vala.

Mala vjerojatnost je da će osoba umrijeti nakon cijepljenja, rekao je pa naveo da uglavnom necijepljeni završe u bolnicama i na respiratoru, dodavši i da cijepljeni te boosterirani obično imaju blaže simtome: “Klinička slika zaraženih je drugačije i manje ih završi u bolnici.”

Omikron je prijetnja jer je kod necijepljenih deset puta veća vjerojatnost za težu kliničku sliku, istaknuo je.

Kaže da je obvezno cijepljene jedna od mogućnosti koju treba raspraviti.

U službene brojke zaraženih ulaze samo PCR testovi.

PCR, BAT i vjerojatni slučajevi trebali bi se prikazivati, kaže Kolarić, jer “ovako imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar