“Ako se ovako nastavi, dobit ćemo liste čekanja u obiteljskoj medicini koje dosad nisu zapamćene u Hrvatskoj”

Vijesti 13. sij 202411:18 3 komentara

O stanju u zdravstvu u Novom danu s našom Mašenkom Vukadinović razgovarala je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Govoreći o odljevu liječnika iz obiteljske medicine Nataša Ban Toskić otkrila je neke doista zapanjujuće brojke:

Obiteljska medicina stari. Trenutno imamo 810 liječnika starijih od 60 godina, to je 37 posto svih liječnika, a 200 ih je starije od 65. U idućih pet godina najkasnije 40 posto populacije u Hrvatskoj će ostati bez svog temeljnog liječnika, to je milijun i pol ljudi, možda i više.

U Primorsko goranskoj županiji ove godine čak 35 liječnika stječe uvjete za mirovinu, navršava 65 godina, a samo jedna mlada liječnica je spremna preuzeti ordinaciju. Ako bude dovoljno entuzijasta da nastave raditi u mirovini, to nije rješenje jer kolege mogu u svakom trenutku aktivirati mirovinu, a kad gledate rastuće opterećenje, posebno administrativno, i kad pomislite da istovremeno imamo tri epidemije, kolege starije životne dobi imaju svoje zdravstvene probleme, upitno je na koliko njih možemo računati. Situacija je slična u cijeloj Hrvatskoj.

Obiteljska medicina je pred raspadom, situacija je kritična. U primarnoj ginekologiji i pedijatriji situacija je još gora, a najgore je što se ne čini ništa učinkovito.”

Ističe da je županija ta koja mora riješiti problem jer su oni odgovorni za dostupnost primarne zdravstvene zaštite. “Vjerojatno će se opteretiti preostali liječnci. Jedan liječnik će morati pokrivati dvije ili tri ordinacije paralelno. Kako će to raditi? Dogodit će se liste čekanja u obiteljskoj medicini koje dosad nisu upamćene u hrvatskom zdravstvu.”

Napomenula je da se prioriteti moraju odrediti, inače će se sustav urušiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare