Aktivistice za ženska prava: Puno pojedinaca pomaže, ali sustav ne smije biti krpanje

Vijesti 23. stu 202322:32 0 komentara

Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica festivala, i Arijana Lekić-Fridrih, umjetnica i aktivistica, bile su gošće Newsnighta kod naše Ivane Tomić. Govorile su o borbi za ženska prava i održavanju prvog Ženskog filmskog festivala.

U subotu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počinje prvi Ženski filmski festival u Zagrebu. Festival je nadahnut pokretom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a cilj tog pokreta je okončati nasilje nad ženama i djevojčicama kroz umjetnost, prosvjed, pobunu i solidarnost.

Danijela Stanojević objasnila je kako je nastala ideja za Ženski filmski festival.

“Stvar je u tome što smo htjeli promijeniti koncept, rekli smo idemo napraviti građanski odgoj i svaki mjesec na značajni datum organizirati neki događaj koji se veže uz film. Film je crna kutija koja vas tjera da koncentrirano konzumirate neku priču”, objasnila je Stanojević.

Arijana Lekić-Fridrih zalaže se za prava žena kroz niz projekata i radi s maloljetnim djevojkama te mlađim punoljetnicama koje su bile zlostavljane, ispričala je svoje iskustvo.

“Ta jedna skupina iznimno mladih djevojaka odlučila se javiti meni. Počela sam iskakati iz pašteta zbog mojih radova koji su iz nekoga razloga kontroverzni, a nije kontroverzna pozadina. Dolaze do mene na različite načine, a u ovom trenutku putem društvenih mreža”, rekla je.

“Puno je organizacija uz mene i pojedinaca, pojedinki koje su karike u sustavu da se taj sustav pokrpa i da se nađe način da se pomogne, ali to nije sistemska stvar nego stvar krpanja”, dodala je.

Stanojević je odgovorila na pitanje koliko jedan festival kao što je Ženski filmski festival pomaže dati hrabrost ženama.

“On je platforma gdje ćemo se svi mi okupljati, nama je cilj suradnja. Mi ćemo biti jedna platforma na kojoj će ljudi moći konzumirati sadržaj”, objasnila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!