Alaburić: Odluka o produljenju suspenzije Jeleniću je manjkava

Vijesti 13. ruj 202109:33 > 12:35 0 komentara
N1

Odvjetnica Vesna Alaburić bila je gošća Novog dana. Osvrnula se na produljenje suspenzije Draženu Jeleniću, kao i trajanje pojedinih sudskih postupaka.

Državnoodvjetničko vijeće formiralo je vijeće od tri člana koje je isti dan kad se Jelenić vratio na posao donijelo odluku o produljenju suspenzije, objašnjava Alaburić i pojašnjava zašto je obrazloženje nedostatno.

“Tvrdi se da bi to loše utjecalo na međuljudske odnose, da je pokrenut stegovni postupak i ima jedno obrazloženje koje na posebno zabrinjava, a to je priča o takvom hijerarhijskom ustroju DORH-a da je potpuno nezamislivo da se Dražen Jelenić zbog stegovnog postupka vrati na posao i surađuje sa svojom nadređenom glavnom državnom odvjetnicom koja je inicirala taj stegovni postupak”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

U petak je podnesena i žalba protiv te odluke.

“Očekujemo da će Vrhovni sud ili ovaj tjedan ili početkom sljedećeg tjedna donijeti odluku o toj odluci. Smatram da je odluka o produljenju suspenzije manjkava i da je treba ukinuti. Smatram da ne postoji nikakav razlog da se Draženu Jeleniću produlji suspenzija”, kazala je.

Članstvo u masonima spominje se u jednom dijelu obrazloženja o produljenju suspenzije, govori Alaburić.

“Kaže se da postoji osnovana sumnja da je on i dalje član jedne od udruge slobodnih zidara i to nas također posebno brine. O tome ne postoji niti jedan jedini dokaz… Čak i da je član, s obzirom na trenutnu zakonsku praksu, ne postoji nikakva zapreka da on obavlja svoju dužnost”, rekla je.

Prvo produljenje suspenzije bilo je, objašnjava, odlučeno 13.7. i onda je Vrhovni sud ukinuo tu odluku.

“Donesena je druga odluka koja mu je uručena i sad je žalbeni postupak o toj odluci. U redovnom sudovanju Vrhovni sud je posljednja instanca koja može odlučiti o toj odluci”, kaže.

Trajanje sudskih postupaka i afera “Spice”

Duljina trajanja postupka u aferi Spice šalje poruku da nam je pravosuđe potpuno neefikasno, smatra Alaburić.

Odogvarajući na pitanje o tome kako je moguće da žalbeni postupak traje pet godina, kaže: “Ono što smatram da je posebno zabrinjavajuće kada žalbeni postupak traje 5 godina. Točno je da se radi o jako velikom predmetu, ali smatram da je 5 godina ipak predugo”, ističe ugledna odvjetnica.

Nakon emisije, odvjetnici Alaburić javio se sudac Marin Mrčela pojasnivši da žalbeni postupak nije trajao pet godina. Vrhovni sud je primio prvostupanjsku presudu u aferi Spice 2018. godine.  Prvostupanjska presuda objavljena je u srpnju 2016. godine, a sudac je presudu napisao u veljači 2018. godine.

 

VEZANA VIJEST

“Državno odvjetništvo po mojim iskustvima zapravo na određeni način ne zna dobro napraviti selekciju sve dokumentacije i fokusirati se na nekoliko ključnih stvari nego otprilike zahvaćaju sve što im dođe pod ruku, sve isporuče sudu i rade vrlo ekstenzivne optužnice s mnogim okrivljenicima i tu vam nastaje eldorado za odvjetnike. Vi kad imate mnogo okrivljenika, netko je bolestan, netko ima neku drugu ispriku i onda to može trajati godinama. Kad imate desetine tisuća dokumenata koje treba pročitati, proučiti i vještačiti, to isto traje jako dugo. Ključno je da Državno odvjetništvo dobro odradi svoj posao. Sve dok Državno odvjetništvo to ne bude u stanju, mi ćemo imati ovako višegodišnja suđenja”, dodaje.

Smatra i da je jako važno da Državno odvjetništvo bude bolje educirano. “Važno je da u svom sastavu ima i odgovarajući broj ekonomskih i drugih stručnjaka koji će pomoći evaluirati sve te dokumente”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!