Alarmantni podaci: Godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi 13 tisuća osoba

Vijesti 02. velj 202412:28 0 komentara
neprimjetni moždani udar
Pexels/Ilustracija

Statistički podaci o moždanom udaru su alarmantni, godišnje se u Hrvatskoj liječi oko 13 tisuća osoba zbog moždanog udara, upozorila je u petak zastupnica HDZ-a Danica Baričević povodom obilježavanja "Dana crvenih haljina“.

Svake godine, prvog petka u veljači, obilježava se „Dan crvenih haljina“ kao podsjetnik na nužnost edukacije i podizanja svijesti o toj značajnoj temi, a kako bi obilježile taj dan saborske zastupnice odjenule su se u crveno.

“Uloga ovog dana nije samo u simboličnom nošenju crvenih haljina, već u poticanju razgovora i širenju znanja o moždanom udaru – bolesti koja ako nije prepoznata ili je nepravilno tretirana, može imati kobne posljedice”, istaknula je Baričević u slobodnom govoru u ime Kluba HDZ-a.

Statistički podaci o moždanom udaru, dodala je, ne samo da ilustriraju ozbiljnost problema, već i potrebu za hitnim djelovanjem.

Kao odgovor na ovu hitnost, podsjetila je, Hrvatsko društvo za neurologiju uputilo je prijedlog Hrvatskom saboru za proglašenje Dana crvenih haljina Nacionalnim danom borbe protiv moždanog udara u žena.

Poziv na akciju

To je poziv na akciju, poziv da se kao društvo ujedinimo u borbi protiv ove razorne bolesti, rekla je Baričević i pozvala saborske zastupnike i građane da podržite tu inicijativu.

I Natalija Martinčević (Klub Fokusa i Reformista) iznijela je alarmantne podatke o moždanom udaru pozdravivši odluku Vlade o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara.

Svake četiri minute u svijetu jedan osoba umrijeti će od moždanog udara, u 2022. moždani udar bio je uzrok smrtnosti 10 posto žena i 7,5 posto muškaraca te je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu i prvi uzrok invaliditeta.

Sa pravovremenom identifikacijom, kontrolom i liječenjem može se prevenirati gotovo 80 posto moždanih udara, istaknula je Martinčević.

Moždani udar u žena je nedovoljno prepoznat , istražen i liječen, sve to govori u prilog važnosti edukacije te osvješćivanju specifičnosti rizika moždanih udara u žena, prepoznavanja simptoma te brzine reagiranja , kazala je i naglasila pritom nužnost da Vlada osigura kvalitetnu zdravstvu skrb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!