Aleksić bijesan na VS: Politička, zločinačka odluka! Toga nema ni u Zanzibaru

Vijesti 20. pro 202218:36 3 komentara
N1

Vrhovni sud u utorak je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata. Odluku Vrhovnog suda u Dnevniku N1 komentirao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

“Ako ovako ostane, banke će proći skoro potpuno lišo. To nije sudska odluka, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima. Lopovima žele ostaviti novac koji su opljačkali hrvatskim građanima”, kazao je Aleksić.

VEZANA VIJEST

Objasnio je odluku na svom primjeru.

“Imao sam ukupno preplaćenih, po ništetnim ugovornim odredbama, 80.000 kuna, odnosno 150.000 sa zateznim kamatama. Po ovom rješenju ja bih na 30.000 kuna iz konverzije negdje 15.000 kuna zateznih kamata do dana konverzije dobio, što je svega 10 posto onoga što meni pripada. Takvu zločinačku poltičku odluku Vrhovnog suda Evidencija Suda ne smije dopustiti – ona je suprotna svim zakonima Republici Hrvatskoj, suprotna je pravnoj stečevini Europske unije i takvog prava nema ni u Zanzibaru.

Na pitanje tko su u ovom slučaju zločinci, odgovara: “Zločinci su 13 sudaca koji su glasali za ovakvo rješenje. Banke su lopovi, a onaj tko im pomaže je isto lopov kao i oni”.

Nije prošla najvažnija, druga točka.

“Ona je jedina prava, za nju je bilo 10 sudaca. Ona bi donijela punu retstituciju na koju imamo pravo. Mi konverzijom nismo došli no glavnice na koju imamo pravo, izuzećem ništetnih ugovornih odredaba ta glavnica je konverzijom veća za 15 posto, nismo dobili preplaćene kamate, preplaćeni tečaj, nismo dobili zatezne kamate”, objašnjava Aleksić.

Oni koji su dobili pravomoćne presude morat će vratiti novac?

Dodaje da ako ostane ovako, novac koji će dobiti će im “optrilike pokriti sudske troškove”.

VEZANA VIJEST

No što je s onima koji su već dobili pravomoćne presude? “Morat će vratiti kompletnu razliku. Ako su potrošili novac morat će vratiti razliku bankama jer će Vrhovni sud odlučiti da im sva razlika po takvom shvaćanju ne pripada”, odgovara Aleksić.

Zato su kaže i upozoravali potrošače da “nije gotovo” i da oni koji su dobili novac, da ga ne troše.

“Ako ova odluka prođe Evidenciju Vrhovnog suda bit će konačna odluka redovnog sudskog sustava. Nakon toga, svaki potrošač koji će htjeti u sudski postupak do kraja moći će ići na Ustavni sud, a ako to ne prođe može još i u Strasbourg”, rekao je.

Aleksić je u ranijim istupima često kritizirao bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

“On itekako ima prste u toj kuhinji. Ne mogu dokazati, ali pretpostavljam da su njegovi prsti u toj kuhinji veliki”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare