Analitičar o imenovanju Habijana: Plenković je tražio lojalnog, stranačkog vojnika

Vijesti 18. pro 202308:55 1 komentar

Politički analitičar Jakov Žižić gostovao je u Novom danu kod Sandre Križanec gdje je govorio o aferi Mreža.

Žižić poručuje kako su ljudi kroz ovaj primjer vidjeli kako se javni resursi i pozicije moći koriste za privatne interese, ali smatra da je dobra stvar to što će građani sad biti svjesniji takvih oglasa u medijima.

“Novine, web portali, puni su tih oglasa. Neka ministarstva znaju zakupiti dvije stranice u novinama. Također, na tim brojnim konferencijama koja organiziraju naša ministarstva, državna poduzeća, državne agencije s pojedinim medijima – iza toga se nešto krije, to nije altruizam. Ne kažem da je to ova vrsta korupcije koja je sad otkrivena, ali mislim da građani trebaju biti svjesni, pogotovo nakon ovoga, da iza toga nešto stoji. Tu je neki interes – kad govorimo o oglašavanju ministarstava i državnih poduzeća u privatnim medijma.”

Žižić se osvrnuo i na reakciju premijera Andreja Plenkovića i smjenu ministra Davora Filipovića.

“Premijer kao da je jedva dočekao da ovo napravi, ali ne mislim da je imao neki animozitet prema gospodinu FIlipoviću. On je htio tako promptno pokazati da je nemilosrdan prema korupciji, prema aferi. Ali ne mislim da je premijer stekao neke posebne političke poene na ovaj način”.

Žižić tvrdi da je Plenković odabrao Damira Habijana zbog odanosti.

“Ovdje je Andrej Plenković tražio nekog, ajmo reći, lojalnog stranačkog vojnika. Ja mislim da je to privremena mjera. Ako uzmemo da su parlamentarni izbori kroz pola godine i ako HDZ uđe u koaliciju s tim centrističkim opcijama, a oni uvijek traže ministra gospodarstva, onda se na neki način čini da je Habijan kratkotrajna, privremena mjera”, smatra Žižić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare