Analitičar o padu Milanovića u novoj anketi: “Doveo se u nedefiniranu poziciju, ni amo ni tamo”

Vijesti 26. ožu 202413:10 0 komentara
Sasa Miljevic / Pixsell

Redovno mjesečno istraživanje Crobarometar o rejtingu političara i političkih stranaka objavljeno je u ponedjeljak, pokazalo je da je HDZ još malo ojačao u odnosu na veljaču, SDP čak za šest posto, dok je rejting predsjednika Zorana Milanovića prilično pao.

Prema jučer objavljenom Crobarometru HDZ ostaje i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj. Podržava ih 29,8 posto ispitanih, što je rast od oko jednog postotnog poena u odnosu na veljaču. Raste, i to vrlo snažno, i SDP. Trenutno su na 19,4 posto podrške, što je gotovo za šest postotnih bodova bolje nego u veljači, ali je i slabije od nedavno provedenog blic istraživanja koje je Dnevnik Nove TV napravio odmah nakon iznenadnog obraćanja Zorana Milanovića, objavila je Nova TV.

“Milanović trpi posljedice HDZ-ove kontrakampanje”

No, najviše je potonuo upravo Zoran Milanović kojemu ispitanici u ovoj anketi nisu honorirali njegove šok-objave i žestoke nastupe u protekla dva tjedna.

Andrej Plenković je, naime, prestigao Milanovića. U spomenutoj anketi 31,7 posto ispitanih izjasnilo se da sadašnjeg premijera žele i za budućeg. Milanović je, pak, izgubio donedavnu prednost u odnosu na Plenkovića i snažno pao – na 23,5 posto. Politički analitičar Ivan Rimac kaže da je na ovaj pad Milanovićevog rejtinga utjecala njegova “ni amo ni tamo” pozicija.

“Kao predsjednik on je popularan. I kao premijerski kandidat bi vjerojatno bio popularan, ali kao predsjednik koji će možda postati premijer doveo se u nedefiniranu poziciju”, rekao nam je Rimac.

On tumači rezultate ove ankete homogenizacijom biračkog tijela. Dvije vodeće stranke, dodaje, bilježe rast zbog prelijevanja glasača iz manjih političkih opcija.

“Predizborna paljba i dalje traje. Milanović trpi posljedice žestoke kontrakampanje HDZ-a koji je našao važan objekt u svojoj kampanji. Mislim da se HDZ pripremao imati kampanju bez ikakvih velikih naglasaka i riječi, a sada su našli Milanovića kao glavni objekt paljbe i unisono ponavljaju iste priče o njemu”, ističe Rimac.

“Fake news utjecao na pad Milanovićevog rejtinga”

Unutar pet najjačih stranaka, onih koje prema anketama prelaze 5-postotni izborni prag, blagi rast u ožujku bilježe Domovinski pokret (7,9 posto naspram 6,9 u veljači) i Most (7,6 posto naspram prošlomjesečnih 7 posto). Možemo! je u ožujku u blagom padu sa 7 posto podrške, dok je u veljači imao 7,6 posto. Ankete se, kaže Rimac, rade na malim uzorcima u cijeloj državi pa su odstupanja od tri posto gore ili dolje normalna varijacija uzoraka kod većih stranaka, a kod manjih stranaka poput DP-a, Mosta ili Možemo! čak i manje pa su one iz mjseca u mjesec otprilike na istim postocima podrške.

Za to vrijeme predizborni događaji teku kao na traci, jedan za drugim iz dana u dan.

“To ne moraju biti sami događaji, nego izjave koje zvone u javnosti naspram onih koje prolaze bez značajnijih reakcija. Primjer je navodna izjava Milanovića da bi “uzimao djecu za taoce” koja je potpuno netočna i koju su namontirali neki mediji i HDZ, a imala je utjecaja na stavove prema njemu”, objašnjava Rimac.

“Možemo! bi mogao iskočiti, vode mirnu kampanju”

U novom Crobarometru pao je, i to za šest posto, broj neodlučnih.

“Što se tiče procjena neodlučnih i onih koji će izaći na izbore, tu ankete ništa ne mogu. Postoji jedan element koji se ne spominje u ovim istraživanjima, a to je odbijanje sudjelovanja u anketama. A značajan je. U telefonskim anketama stopa odbijanja je oko 80 posto, pa dobivamo mišljenja samo onih koji su ih spremni izreći. A u ovih 80 posto ne znamo hoće li izaći na izbore, koga će odabrati, smeta li im “dirty talk” između Milanovića i Plenkovića pa će naći neku mirniju opciju ili će se opredjeljivati između njih dvojice”, kaže Rimac.

On procjenjuje da bi u toj situaciji Možemo! mogao iskočiti.

“Imaju mirnu, pozitivnu kampanju, bez uključivanja u “prljave razgovore” pa je moguće da privuku dio glasača kojima je dosta takvog stila”, smatra Rimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!