Analitičar o raspadu sistema u vukovarskom SDP-u: “Polako će se runiti, čeka ga sudbina HSLS-a”

Vijesti 15. svi 202415:09 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Snažno, ali ne i neočekivano, odjeknulo je današnje obraćanje 13 članova Gradskog odbora SDP-a u Vukovaru koji su podnijeli ostavke ogorčeni postupcima šefa stranke Peđe Grbina.

Oni su, predvođeni predsjednicom GO SDP-a Vukovar i potpredsjednicom županijske organizacije stranke Biljanom Gaća, uputili pismo Predsjedništvu stranke i predsjedniku Peđi Grbinu prozivajući ga za loš rezultat na izborima i to što je, prema njihovim riječima, Vukovar “predao desnici”.

A predao ga je, kažu, jer nije ispoštovao svoju riječ danu Biljani Gaća da će ona biti izravna zamjena za zastupnički mandat Predraga Freda Matića i umjesto njega (kojemu je, kao europarlamentarcu, ta dužnost nespojiva sa zastupničkom) ući u Sabor.

“Morate biti u milosti šefa stranke”

“Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je Predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače, ističemo da je ovo ogroman udarac cijeloj našoj organizaciji. (…) Ovom odlukom Predsjednik Grbin na duže razdoblje predao je Grad Vukovar desnici jer, kako sada stvari stoje, iz Vukovara u Hrvatski sabor su ušla četiri zastupnika iz stranka desnice, s lijevog spektra niti jedan”, stoji u pismu koje je potpisalo 13 vukovarskih SDP-ovaca podnoseći ostavku.

Komentirajući ostavke vukovarskih SDP-ovaca, politički analitičar iz Osijeka i ranih 1990-ih jedan od osnivača SDP-a, Jaroslav Pecnik, rekao nam je da kadroviranje u SDP-u nikad nije bilo najsretnije.

“Uvijek su najbolje prolazili oni koji su bili u milosti šefa stranke. Ti su profitirali i napredovali, a drugi su ostajali sa strane”, kaže.

“U Vukovaru lijeva ideja odavno nije jaka”

Tvrdnju vukovarskih SDP-ovaca koji su podnijeli ostavke, da je Grbin “predao Vukovar desnici” Pecnik ipak smatra pretjeranom.

“To je preteška tvrdnja, jer u Vukovaru lijeva ideja već odavno nije jaka”, napominje.

Dodaje da za to nisu odgovorni samo Grbin i vodstvo stranke.

“Krivi su i oni koji vode kadrovske politike na lokalnim razinama. Slično je s SDP-om i u Osijeku i drugdje u Slavoniji. Stranka je zatvorena za nove ljude koji bi nešto mogli napraviti. Nekad je SDP bio stranka intelektualaca, ne samo u Zagrebu i većim gradovima, nego i u manjim sredinama. Danas više nije”, konstatira Pecnik.

“SDP će se polako runiti, čeka ga sudbina HSLS-a”

Na pitanje dokle će sezati naraslo nezadovoljstvo u SDP-u i kakva je sudbina stranke, Pecnik kaže da SDP-u slijedi polagan, ali siguran nestanak te da će ulogu SDP-a dijelom preuzeti Možemo.

“Koliko god sada izgledalo da je daleko od toga, jer SDP ipak ima 38 svojih autentičnih zastupnika u Saboru, problem je u tome što stranka sad već predugo nije na vlasti  što je stranačka nomenklatura otuđena od baze. Ta baza, u gradovima poput Vukovara, praktički se razbija i SDP-u slijedi nestanak. Donekle ih mogu sačuvati europski izbori. Ako osvoje tri mjesta u Europskom parlamentu to će se tumačiti kao uspjeh. I bit će uspjeh, ali odjeka toga na nacionalnu politiku neće biti, SDP će se polako runiti i pretvoriti u ono što je sada HSLS”, kazao je Pecnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!