Što je trenutno najveća vojna tajna u Rusiji?

Vijesti 28. ožu 202211:00 > 16:51 2 komentara
N1

Vojni analitičar Mario Galić komentirao je u N1 Studiju uživo situaciju u Ukrajini. On kaže kako je uobičajeno da vojska objavljuje dnevne izvješća, ali i da svaka vojska stavlja naglasak na one podatke koji joj u tom trenutku odgovaraju i prikazuju je uspješnijom i u boljem svjetlu od neprijateljskih snaga.

“Morate znati da će svaka strana govoriti ono što njima ide u korist. Tako i ukrajinska vojska. Njima trenutno ide u korist da su zaustavili napredovanje Rusa na gotovo svim pravcima. Teške borbe se još vode u Mariouplju, ali to se i očekivalo. Oni su spremni na otpor i bore se od 2014. Ruska vojska na ostalim mjestima uglavnom stoji, a na nekim dijelovima Ukrajina je preuzela inicijativu. To se odnosi na prekidanje opskrbnih puteva…

vezane vijesti

Glavno težište ukrajinske vojske je da ne dopusti okruženje Kijeva. Ne može se krenuti u napad dok nije opkoljen grad. Ne znam imaju li oni (Rusi) uopće više volje za to. Podaci o gubicima su sad najveća vojna tajna u Rusiji. Zadnje što su objavili je da je poginulo 1500 vojnika, to je valjda 10 puta manje od stvarnog broja”, govori.

“Obostrani gubici su jako veliki. I ukrajinska snaga ima jednako velike gubitke. Borbe su prva dva tjedna bile velike. Ne možemo još reći da je Mariupolj pao, ali da je samo pitanje vremena kad će ga Rusi osvojiti, to da. Rusi su tamo poslali Čečene da ne bi oni ginuli. Ulične borbe su nešto najgore u ratovanju, to morate ići čovjek na čovjeka”, objašnjava.

HANDOUT / TELEGRAM / PAVLOKYRYLENKO_DONODA / AFP

Na pitanje o tome što je s Odesom, Galić kaže kako su Rusi definitivno odustali od ovog grada. “Da bi isplatilo izvršiti pomorski desant, kopnene snage moraju biti puno bliže. Ruske snage su od Odese udaljene barem dva tjedna intenzivne borbe, gubitaka. Oni na Odesu više ne pomišljaju. Onaj desantni brod koji je uništen je prevozio snage prema Mariupolju.”

“Putin nije zadoovljan kako mu ide rat. Dok ne osvoji Mariupolj, neće biti konkretnih pregovora. Mora ga se očisiti, s ruske strane tako misle. Ovaj rat je ušao u potpuno novu fazu”, govori.

Galić kaže i da je Putin imao loše informacije prije kretanja u invaziju. “Oni su vjerovali da će ih Ukrajinci dočekati cvijećem i čajem. Nevjerojatno. Putin sad mora odlučiti isplati li se više ginuti u Ukrajini. Ruski generali vide da se ruska vojska rasipa, oni dovlače snage s dalekog istoka, Rusi masovno bježe. Najnovije, morali su povući vojsku iz Armenije i Gorskog Karabaha pa je azerbajdžanska vojska u ušla u Karabah. Jer znaju da Rusi ne mogu ništa. Takve će im se stvari sad događati. Ruska vojska može bez problema dići milijun rezervista u najboljim godinama, ali Putin se to ne usudi napraviti. Ekonomske sankcije počinju djelovati”, govori Galić objašnjavajući da je odlaskom Renaulta iz Rusije došlo u pitanje više od 100 tisuća radnih mjesta koja teško da će se spasiti i u slučaju izgledne privatizacije Autovasta.

Galić kaže da razumije zašto Ukrajinci inzistiraju na tome, ali da NATO ni u kojem slučaju ne može donijeti odluku o zatvaranju zračnog prostora iznad Ukrajine. “To bi dovelo svijet na rub trećeg svjetskog rata”, zaključuje.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram