Analitičar pojasnio čime je Abramovič mogao biti otrovan tijekom pregovora

Svijet 29. ožu 202213:11 > 14:36 0 komentara
Roman Abramobvič
REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Vojni analitičar, profesor Marinko Ogorec, komentirao je u N1 Studiju uživo situaciju u Ukrajini. On smatra da bi zbog uskoro trebalo doći do ozbiljnih pregovora oko mirovnog sporazuma.

“Intenzivne su ratne operacije, ali nema mnogo postrojbi na terenu. Rusi su zauzeli što su zauzeli, ukopali su se. Ukrajinci s konsolidirali obranu, motivirani su, za pretpostaviti je da će doći u poziciju da počnu ozbiljno pregovarati oko mirovnog sporazuma”, govori.

Trovanje pregovarača

Ogorec je komentirao je informacije o trovanju članova pregovaračkog tima, među kojima je i bio i ruski oligarh Roman Abramovič.

“Sjetimo se Litvinenka, Skripalovih… Činjenica je da postoje te metode u radu tajnih službi i da se nisu daleko odmaknuli od nekih starih vremena. Ne znamo o čemu se radi su slučaju Abramoviča. Je li ovo sad upozorenje ministra vanjskih poslova Ukrajine svojim pregovaračima dio kampanje? Vjerojatno ima i toga. Teško je razlučiti što je kampanja, što informatički rat, što stvarnost”, govori.

vezana vijest

Što se tiče otrova koji je mogao biti korišten, on kaže da je teško znati što je konkretno u pitanju. Kratko je komentirao i općenito korištenje otrova u obračunima s političkim rivalima.

“Novičok, svojevremeno je razvijan kao bojni otrov. Hoće li ga Rusi upotrijebiti? Oni su ga proizveli, ali to može svatko tko ima razvijenu kemijsku industriju. Što se ovdje dogodilo, to ne znamo. Ima jako, jako, jako puno otrova. Kad govorimo o povijesnom razvoju otrova, ja ne znam što se nije koristilo, koristi se i neće se koristiti u budućnosti. Otrov je, kad govorimo o političkim atentatima, uvijek prisutan. Dovoljno je da, kad govorimo o živčanim bojnim otrovima, plikavcima, samo dotaknete površinu”, objašnjava.

“Postoje stručnjaci koji to jako dobro znaju, što god želite to možete i napraviti”, kaže.

Ne koristi se otrov uvijek kako bi eliminirao protivnika, nekad je u pitanju slanje poruke.

“To je politička poruka. Primjer Juščenka. Promijeni mu se fizički izgled da on izgleda kao propali pijanac, čovjek koji ne može kontrolirati ni samoga sebe. A radilo se o trovanju. On je preživio, malo došao sebi, ali uz koje posljedice…”, govori Ogorec.

Izvlačenje civila iz Mariupolja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokreće inicijativu izvlačenje civila iz Mariupolja, grada koji pruža žestok otpor još žešćim ruskim napadima.

“To je dobra humanitarna inicijativa. Koliko je provediva, teško je reći. Činjenica je da se ne može provesti bez Rusije. To bi mogla biti vozila Crvenog križa, nenaoružana, bez vojske. Ruska strana sigurno ne bi pustila stranu vojsku u taj prostor”, govori Ogorec.

Na pitanje bi li se netko usudio ići spašavati civile iz Mariupolja bez osiguranja, profesor kaže: “Rusi bi rekli da će oni garantirati sigurnost i onda nemate potrebe za bilo čim drugim. Ne bi pustili nikakvu drugu oružanu snagu na taj prostor. Nije realno da će doći s oružanom pratnjom. Moguće da bi se nešto takvo napravilo, ali u suradnji s ruskom stranom.”

Kemijsko oružje

“Ako se počne koristiti oružje za masovno uništenje, to je početak trećeg svjetskog rata, nema nazad”, smatra Ogorec.

Komentirao je i mogućnost izbijanja nuklearnog rata. Podsjetio je na princip koji je postojao još u SSSR-u, a smatra da je sasvim moguće da ga se drži i današnja Rusija.

“Ako prva bomba ili nuklearna raketa padne na Rusiju, ispalit će se sav arsenal pa će se vidjeti što dalje. Naravno, nije realno da će nakon toga itko ostati da vidi što dalje”, govori.

Na pitanje jesmo li u ratu u Ukrajini vidjeli korišenje nekih oružja koja se dosad nisu koristila, odgovara: “Jesmo, Cirkona, navođenih raketa… To su sve suvremeni sustavi koje oni ispaljuju više kao testiranje u pravim ratnim uvjetima, nego što imaju potrebe. Oni gađaju skladišta goriva, obučne centre… Činjenica je da se koriste za gađanje tih strogo točkastih ciljeva, ali jako precizno.”

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!