Analiza kampanje u Zagrebu: Niti lijevo niti desno još nemaju 50% za skupštinu

Vijesti 13. tra 202118:01 > 14. tra 2021 09:44 0 komentara
N1

Direktor agencije MASMI Igor Dušanović i novinari N1 Hrvoje Krešić i Domagoj Novokmet analizirali su rezultate istraživanja MASMI-ja i N1 o preferenciji birača u Zagrebu uoči lokalnih izbora. I dok je za gradonačelnika jasno koji je kandidat vodeći u oba kruga, za Gradsku skupštinu sve je otvoreno.

Na uzorku od 800 ispitanika Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš) i dalje daleko vodi sa 37,2 posto, Davor Filipović (HDZ) ima 13,4 posto, za što su u studiju primijetili da je u odnosu na prethodno istraživanje porast od 2,7 posto, Vesna Škare Ožbolt je na 10,1 posto

“Statistički gledano to su iste razine, svi su zadržali postotke. Vidi se kod Tomislava  Tomaševića da je on kandidat promjene i da potvrđuje ulogu favorita, svoju novu energiju i novi način vođenja gradom”, komentirao je Dušanović.

Koliko Klisović pada, toliko je rasla Mrak Taritaš

Povodom rasta popularnosti HDZ-ovog kandidata on je primijetio da ta stranka konačno ulazi u kampanju, odnosno da disciplinira svoje glasačko tijelo. Za Vesnu Škare Ožbolt, kao neovisnu kandidatkinju rekao je, pak:

“To je neka starija generacija HDZ-ovog biračkog tijela koja možda čini srž biračke baze Vesne Škare Ožbolt.”

Njoj su, kazao je, upamtili da iza nje nije bilo afera, da je bila ministrica, a i da se nije slagala s Ivom Sanaderom. Ona će, dodao je, sigurno ući u Skupštinu Zagreba sa svojom listom, što joj onda pruža dobru platformu za nastavak političkog djelovanja. Škare Ožbolt, primijetio je dalje Dušanović, u prilog ide još nešto:

VEZANE VIJESTI

“U ovom trenutku kod njenih je birača najveći skok onih koji će sigurno glasati za nju. To je sad 85 posto.”

“A imala je oko 40 posto u prvom istraživanju”, dodao je Krešić.

Od kandidata za gradonačelnika Zagreba dalje slijede Miroslav Škoro na 7,7 posto, Joško Klisović na 7,6 posto (što je pad od čak 4,1 posto) i Jelena Pavičić Vukičević na 6,5 posto (što je rast 2,2 posto).

Dušanović je imao odgovor gdje leži odgovor na toliki pad popularnosti Klisovića:

“Kandidatura Anke Mrak Taritaš je u svakom slučaju naštetila Jošku Klisoviću, a i dio glasača se sigurno zadržao uz Tomislava Tomaševića.”

“Koliko Klisović pada, toliko je otprilike rasla s nule Anka Mrak Taritaš”, primijetio je Krešić u vezi kandidatkinje GLAS-a koja je u kampanju ušla u razdoblju od prethodnog istraživanja.

U studiju su primijetili i to da su od glavnih kandidata Filipović i Klisović jedini slabiji od svojih lista, što je upravo suprotno stanju kod Tomaševića i Škare Ožbolt.

Od ostalih gradonačelničkih kandidata Zvonimir Troskot (Most) trenutno drži 4,8 posto, a Anka Mrak Taritaš 3,2.

Dušanović je još jednom istaknuo da ovdje nije riječ o istraživanjima koja žele predvidjeti konačan ishod, nego o nizu istraživanja koja informativno i po građane i po same kandidate, ilustriraju, na vidjelo iznose trendove, što se događa među građanima.

Tomaševića opisuju kao najviše poštenog, neovisnog, bliskog ljudima

U tom smislu on je rekao i to da, kako sad stvari stoje, sama izlaznost na dan izbora u prvom krugu može na HDZ-ovog Davora Filipovića utjecati tako dramatičnoda, u slučaju manje izlaznosti, on samo zahvaljujući tome može skočiti za pet posto.

“Pogotovo ako uzmemo u obzir da i dalje vlada pandemija covida”, dodao je Dušanović.

Za Anku Mrak Taritaš, koja nije tako značajna po svom postotku, nego po tome da je riječ o glasačima iz prethodne ankete birača SDP-a, Dušanović je rekao:

“Ona je najjača u njenoj bazi u centru grada. Tu je najviše uzela Jošku Klisoviću. U ostalim dijelovima nije toliko zastupljena.”

VEZANE VIJESTI

A drugi krug, osim sigurnog vodećeg Tomaševića?

“Utrka za drugo mjesto, iako s različitim trendovima, tu je još petero kandidata”, kazao je Krešić.

Dušanović je rekao da je jasno da će Tomašević u drugom krugu okupljati lijeve, progresivne birače. Nasuprot tome, dodao je, na desnici i u konzervativnom dijelu kandidati i liste dosta su posvađani.

Predstavljajući rezultate u studiju, vidjelo se da se u drugom krugu s Tomaševićem najbolje nosi, ako bi ušla, Škare Ožbolt. U tom slučaju on bi dobio 51,3 posto, a ona 27,4 posto.

Dušanović je komentirao da se u drugom krugu, u slučaju sraza Tomaševića i Filipovića, primijeti da ne izlaze na glasanje glasači Domovinskog pokreta, kao i dosta glasača Jelene Pavičić i Mosta. Riječ je o toj rascjepkanosti desnice i konzervativnog dijela političkog spektra koja se često spominjala tijekom emisije.

Voditelj Domagoj Novokmet primijetio je da, po ovim rezultatima, Tomašević u drugom krugu zapravo, kad se odbiju neodlučni i apsinenti, osvaja i do 70 posto.

“Da”, potvrdio je Dušanović: “Ono što je i Hrvoje spomenuo, on nije od jučer, dokazan je i vrlo profiliran. S jačom energijom on može zadržati, možda još i rasti do kraja kampanje.”

Dušanović je primijetio i to da ovdje po prvi put vidimo, umjesto na ljevici koja time kažnjava svoje kandidate, rascjepkanost na desnici:

“Ovdje vidimo da HDZ, Most i DP imaju potpuno različito biračko tijelo.”

Dalje su prešli na opis osobnosti koje su predočavali simpatizeri svakog pojedinog kandidata. I, kako su opisali Tomaševića?

“Tomašević je (opisan kao) najviše pošten, neovisan, blizak ljudima, a najmanje kao željan vlasti i najmanje neiskusan”, sažeo je Dušanović.

Istaknuo je još da su potencijalni birači Vesnu Škare Ožbolt opisivali najčešće kao iskusnu, Škoru ponajmanje kao vođu, Pavičić Vukičević ponajmanje neiskusnom, kao i to da se ne može riješiti poveznice s Milanom Bandićem, dok se Klisoviću ističe da je najmanje neovisan, ali i da je izrazito iskusan.

Najkompliciranije za analizirati bilo je kakvi su trendovi u vezi sastava Gradske skupštine. Možemo! je trenutno na 29,3 posto, HDZ na 19,7 posto, SDP na 11,4 posto, Vesna Škare Ožbolt na 9,6 posto, Domovinski pokret na 8 posto, Most na 5,8 posto i BM 365 na 4,6 posto, što, unatoč tome što je manje od izbornog praga, navodi na zaključak da je stranka pokojnog gradonačelnika na putu da uđe u skupštinu Zagreba.

“Kad se uđe u Gradsku skupštinu, ne osvaja se jedan mandat, nego odmah tri”, napomenuo je Krešić.

Rascjepkana desnica i konzervativci

Dušanović je primijetio da, iako Možemo! i ovako dobiva visok postotak, ipak je primjetno da Tomašević kao kandidat njih i Zagreb je naš dobiva još puno više u utrci za gradonačelnika.

“Dio glasača u njemu vidi lidera, ali u stranci ne vide sustav koji bi osigurao podršku, pa reagiraju konzervativno i glasaju za SDP.”

“Nijedna matematika još ne prebacuje 50 posto”, konstatirao je Krešić odnos lijevog i desnog krila zastupnika u Gradskoj skupštini s ovakvim raspoloženjem birača.

“Ovakva rascjepkanost i lijevo i desno zapravo je bogatstvo demokratskog procesa”, dodao je Dušanović, a opći zaključak u studiju bio je da je desnici položaj utoliko kompliciraniji što je, barem sada, koalicija HDZ-a, Mosta, Domovinskog pokreta, pa još i BM 365 i Vesne Škare Ožbolt i teško zamisliva i vrlo upitno stabilna ako bi do nje i došlo.

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Skupštinu Grada Zagreba. Anketiranje je provedeno od 8. – 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,46%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!