Plenković predstavio program: Velika obećanja za zaposlene i studente

Vijesti 28. ožu 202412:05 > 13:10 1 komentar
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavlja izborni program i liste s imenima kandidata.

Aduti su to s kojima HDZ ide na parlamentarne izbore 17. travnja. Premijer je istaknuo usvajanje programa te se zahvalio partnerima, koji su, kako kaže, sudjelovali u kreiranju programa. To su HNS, HDS, HSU, HSLS i Marijana Petir.

“Ima tu i nekih iznenađenja, imena nezavisnih kandidata. Primjerice, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić, bivši general Josip Lucić, sin heroja Blage Zadre i neka nova imena. Liste su, kao i uvijek u HDZ-u, popunjene našim partnerima i dobrom kombinacijom iskustva i mladosti, koja će dati novi impuls održavanja povjerenja birača”, započeo je Plenković pa se pohvalio osnaživanjem međunarodnog položaja Hrvatske, kao i općenito uspjeha njegove vlade:

“Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka.”

Prisjetio se svih kriza s kojima se otpočetka prvog mandata do danas Vlada morala suočavati, od Agrokora, pandemije koronavirusa, potresa, inflacije, rata u Ukrajini… Unatoč neslaganjima kritičara, tvrdi da je oko Agrokora sve izvedeno uspješno i da je kompanija spašena te posluje stabilno i uspješno. Pohvalio se i drugim potezima u raznim područjima. Još je jednom spomenuo i Pelješki most, nabavku borbenih zrakoplova Rafale, LNG terminal, Schengen i ulazak u eurozonu.

“Jedna od najbitnijih stvari koju smo provodili od prvog dana je odgovorno upravljanje javnim financijama. Napustili smo kroničnu situaciju prekomjernog proračunskog manjka, polako dizali kreditni rejting i to znači da oni koji nas nadgledaju vide da smo imali jasan smjer i jasan cilj.”

Govor je nastavio podsjećanjem na povećanja plaća, poreznim rasterećenjima i rastom mirovina. Pritom je kritizirao oporbu koja to negira i tvrdi da je inflacija poništila taj rast. Nije smetnuo s uma ni kulturu, studente, poduzetnike, manjine, održivost, demografiju, Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu…

“Poseban akcent smo postavili na BiH. Učinili smo najviše da podnese zahtjev za članstvo, bili smo prvi kad se dodjeljivao status kandidata 2022. Tek ćemo protekom vremena shvatiti što smo napravili pomaganjem u njenom otvaranju pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Inteligentno smo koristili osnaženi međunarodni položaj Hrvatske”, pohvalio se premijer i izrazio nadu skorašnjeg ulaska Hrvatske u OECD.

Nakon podužeg izlaganja svih uspjeha, došao je red na izborni program.

“Imamo 34.000 djece koja se danas rađaju u Hrvatskoj, broj umrlih je 57.000. To je najveći problem hrvatskog društva, naša strategija će preokrenuti te trendove. Udvostručit ćemo potpore za svako novorođeno dijete. Za svako dijete majke će dobiti godinu dana više staža. Uvest ćemo znatne popuste za brojne javne usluge, udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta. Studentsku satnicu planiramo povećati na 7,81 euro”, izjavio je i nastavio:

“Jamčimo da će prosječna plaća biti 1600 eura, minimalna bruto plaća bit će 1250 eura, podići ćemo mirovinu na 750 eura. Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125.000 radnih mjesta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare