Plenković predstavio nova ulaganja u obrazovanje: “Zadnja poruka je jednake prilike za svu djecu”

Vijesti 29. svi 202410:26 > 11:08 0 komentara
škola, nastava, obrazovanje, učionica, školska klupa
Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je tri poziva za dodatno povećanje vrtićkih kapaciteta, prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i izgradnju sportskih dvorana te povećanje kapaciteta u gimnazijama.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs poručio je da je ovo najveće ulaganje dosad. “Današnje predstavljanje ovih poziva predstavlja krunu napora Vlade Andreja Plenkovića u proteklim mandatim i novom manadatu, a to je najveće ulaganje u odgoj i obrazovanje u povijesti RH, od osnutka do danas, čime Vlada pokazuje predanost promjenama u odgoju i obrazovanju.”

N1

Oko 45 milijuna eura je na raspolaganju za treću fazu nadogradnje i izgradnje novih vrtićkih kapaciteta. Trebalo bi biti osigurano 3700 mjesta u dječjim vrtićima, dodao je.

“Ovih 45 milijuna se generiraju iz novog programa kohezije i konkurentnosti, izdvojen je izvor sredstava u ovom slučaju”, poručio je.

N1

“Od 2019. do 2026. imat ćemo 44 538 novih mjesta u dječjim vrtićima i to je ogromno povećanje koje se dosad u Hrvatskoj dosad nije događalo”, rekao je Fuchs.

N1

Za fiskalnu održivost dječjih vrtića osigurano je 77,1 milijuna eura.

N1

“Slijedi opremanje, izgradnja i dogradnja škola kako bi sve škole u RH prešle u jednosmjenski rad. Jedna smjena preduvjet da bi se moglo preći na cjelodnevnu školu, a to planiramo do 2027./2028. Sve škole moraju imati sportsku dvoranu i igrališta, a posebno ćemo voditi računa da svi imaju i dobro isplanirane kuhinje i blagavaonice”, kazao je Fuchs.

N1

Cilj je, dodao je i povećati broj učenika u gimnazijama i to za pet posto.

“Nitko više na zapadu ne ide u turnusima u školu, dođu ujutro, imaju vremena i raditi zadaće i stjecati znanja, mi želimo mlade koji će u budućnosti govoriti dva strana jezika. Mi smo povećali proračun Ministarstva za 2,2 milijarde eura više nego 2016., unaprijedili smo status učitelja”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Zadnja poruka: jednake prilike za svu djecu. Više nema gladne djece u školama, standard koji smo mi postavili nitko neće moći izmmijeniti jer je toliko visok – naša djeca imaju besplatne udžbenike, prijevoz i obrok, možemo samo unaprjeđivati ovaj standard”, dodao je.

Kazao je da natječaj dolazi pred zainteresirane u zreloj fazi. “Unaprijed se zna koje su škole opterećene turnusima pa će se one i javljati.”

N1

“Ulaganje je ogromno, 1.030 objekata je identificirano da će se javljati na ove natječaje”, naveo je Plenković.

N1

“U ciklusu smo najvećih investicija u obrazovnom sustavu ikad”, poručio je premijer.

“Ovakva ulaganja u obrazovnom ciklusu govore o tome koliko je sveobuhvatan i ravnomjeran pristup diljem cijele Hrvatske”, kazao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!