Plenković odgovorio Dobroniću: Da si dopušta politikantsku tezu, to ne može

Vijesti 18. srp 202314:54 > 15:16 13 komentara
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Bruxellesu na marginama summita EU-CELAC-a s predsjednicima Čilea i Argentine, zemljama s velikom hrvatskom dijasporom.

“Ovo je prvi summit nakon osam godina. Jako dobro ozračje na summitu”, rekao je Andrej Plenković na početku.

“Oko 650.000 Hrvata živi na području Latinske Amerike, Kariba… Čileanski predsjednik Borić vrlo je pozitivan prema domovini predaka. Razgovarao sam i s argentinskim predsjednikom. Imamo zajedničku ambiciju postati članovi OECD-a.”

O ulaganju EU-a u ovu regiju rekao je: “Naslanjamo se na izvoz i trgovinu koja postoji. Cilj EU-a je imati što bliskije odnose sa zemljama Kariba i Latinske Amerike, ali i uskladiti zajedničke političke pozicije, primjerice ruska agresija na Ukrajinu.”

Dotaknuo se plinske afere i štrajka u pravosuđu je rekao: “Oporba ima pravo koristiti sve mehanizme nastupanja, kao i predsjednik Republike. Čuli ste njegov stav o inicijativi. Prošlog smo tjedna imali više od sedam sati u Saboru na Odboru za gospodarstvo. Svi koji su bili podnijeli su pismena izvješća. To je pokazalo stav Hrvatske vlade da nam je u cilju rasvijetliti situaciju s viškovima plina. Ne vidim da bi se nešto novo moglo saznati na plenarnoj raspravi.

Što se tiče pravosuđa, podsjetio bih da je politika naše Vlade išla za povećanjem kvalitete života. Postigli smo dogovor da se zbog posebnih uvjeta, krize, prije nego što Sabor donese novi Zakon o plaćama državnih i javnih službi, da jedan trajan dodatak kao ulog u buduće veće plaće. Zato apeliramo da realno pogledaju što je sve Vlada učinila da im kvaliteta života bude bolja. Odluka prošli tjedan nije donesena olako, šest tjedana smo razgovarali s predstavnicima sindikata. Ministar je nudio niz rješenja, i dalje smo otvoreni za razgovore. Želimo da pravosuđe funkcionira. To sigurno nije razlog za izvanrednu sjednicu Sabora jer to je možda neuobičajena, ali normalna situacija gdje ljudi traže nešto više od ponuđenog. Predsjednik Vrhovnog suda nije političar niti dio izvršne vlasti niti sindikalni povjerenik, a to se može iščitati iz njegovog nastupa i to ide preko onoga što bi bila skrb o funkcioniranju sudstva, a to po meni nije dobro. Dovodimo se u situaciju da izvršna vlast ne bi smjela ni riječ reći sudstvu, a sudstvo se može staviti u cipele svih i prebacivati teret odgovornosti na nas. On je jučer u izjavi rekao veliku politikantsku izjavu koja je za mene laž – da je Vlada poslala specijalnu policiju na štrajkaše što je potpuna neistina. Nema niti u primisli situacije da bi za bilo koje štrajkaše Vlada iz kvazi straha od naroda slala specijalce, tu je tezu otvorio nakon što je već demantirana. Da si predsjednik VS-a dopušta politikantsku tezu i narativ oporbe da bi nanio nama političku štetu, to ne može. Neprihvatljivo mi je da predsjednik VS-a sebi dopušta takvu diskvalifikaciju vlasti i de facto politički napad na Vladu. Nastavit ćemo dijalog dok ne pronađemo rješenje.”

Podsjetimo, u Bruxellesu se u ponedjeljak i utorak održao treći summit čelnika 27 država članica EU-a i 33 države Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja (CELAC).

Summit je prilika za brojne bilateralne sastanke, a premijer Plenković se sastao s predsjednikom Čilea hrvatskih korijena Gabrijelom Borićem i predsjednikom Argentine Albertom Angelom Fernandezom. To će biti prvi Plenkovićev sastanak s tom dvojicom predsjednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare