Plenković: Vidjet ćemo hoće li država zadržati svoj udio u Petrokemiji

Vijesti 11. stu 202212:47 1 komentar
Srecko Niketic/PIXSELL

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u Županji povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije.

“Vidjeli smo niz postignuća u ovoj županiji koja je po mnogočemu važna”, rekao je Andrej Plenković nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Govorio je potom o ulaganjima i daljnjim planovima.

VEZANE VIJESTI

Odgovarajući na pitanje o turskim investitorima i Petrokemiji rekao je: “Mislio sam da vas zanima samo Schengen. Što se tiče investicija, turska grupa pregovara sa suvlasnicima Petrokemije – PPD i Ina. Oni žele preuzeti od njih udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva. To je velika i snažna turska kompanija. Ovo je prvi korak, vodit će se računa o tome.”

Rekao je da će se vidjeti hoće li država zadržati svoj vlasnički paket.

Govoreći o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama rekao je: “Nismo o tome razgovarali. To je ozbiljno političko pitanje. Kad dođe vrijeme, Vlada će o tome zauzeti stav.”

O naplati CERP-a i odgovornosti rekao je: “CERP radi svoj posao da vodi računa o interesima RH. Vlada je suvlasnik kompanije. Kompanija ima novog ponuđača. Važno je da Hrvatska ima kompaniju koja funkcionira. Država ništa nije izgubila.”

O Danu sjećanja na žrtvu Vukovara rekao je: “Organizator Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje je Vlada. Sve ove godine iza nas troškove je snosila Vlada.”

Na pitanje zašto se Hanfa uključila u slučaj Fortenove: “Pitaju me u zadnje vrijeme o drugim tijelima. To su pitanja za čelnika Hanfe. Puno je špekulacija, ljudi izmišljaju stvari i misle o pritiscima. Hanfa ima svog čelnika i područje djelovanja. Oslobodi Bože da još budem glasnogovornik DORH-a.”

Podrška partnera oko Zakona o ekstraprofitu

Istaknuo je da imaju podršku partnera u vezi Zakona o ekstraprofitu. “Smisao zakona je da oni koji su ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč poreznim rasterećenjima i tako su doprinijeli rastu inflacije, da se na njih koncentrira. Nismo odjednom rekli – hop, da se digne porez.”

Na pitanje kako će se država postaviti u slučaju braće Mamić, rekao je: “To je pravosudno pitanje, a mi imamo hrvatsku zastupnicu pred Europskim sudom za ljudska prava koja će dati detalje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare