Anesteziologinja o blagdanskim okupljanjima: Očekuje nas još veći broj bolesnika

Vijesti 03. sij 202218:38 0 komentara
N1

Sanda Stojanović Stipić, anesteziologinja iz KBC-a Split, u Dnevniku N1 televizije komentirala je epidemiološku situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Još uvijek me brine ovaj delta soj budući da imamo 50 bolesnika koji suu jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 41 na respiratoru. Kad to usporedimo s prošlom godinom, to je gotovo duplo veći broj bolesnika koji zahtjeva intenzivno liječenje i respirato. Prošle godine u ovo doba najveći broj bolesnika kod nas bio je 26”, kazala je.

Usporedila je trenutnu situaciju u županiji sa stanjem prošle godine.

VEZANA VIJEST

“Prošle godine kad nismo imali cjepivo imali smo puno blažu kliničku sliku nego sada, a to znači da se stanovnici Splitsko-dalmatinske županije ne pridržavaju epidemioloških mjera koje su vrlo jednostavne – držati razmak, nositi maske, ne okupljati se u zatvorenom i cijepiti se. To su jedine metode i jedini načini kojima se možemo zaštititi od pandemije, a to se nažalost ne poštuje”, rekla je Stojanović Stipić.

Komentirala je i kako bi okupljanja tijekom blagdana mogla utjecati na epidemiološku sliku. “Okupljanja za Božić i Novu godinu prezentirat će se tek krajem ovog tjedna ili sljedećeg tjedna. Bojim se da nas očekuje još veći broj bolesnika koji će zahtijevati našu pomoć.”

Otkrila je i koliko je pacijenata od početka pandemije zahtijevalo mehaničku ventilaciju. “Više od 900 bolesnika smo imali na mehaničkoj ventilaciji. To je strahovito opterećenje.”

“U Splitu je vladala fama da je respirator smrt, što je potpuno suprotno. Respirator je uređaj kojim kupujemo vrijeme da se pluća bolesnika oporave od upale pluća”, kazala je Stojanović Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!