Anketa HRT-a: Gotovo 50 posto ljudi reklo da se cijepilo

Vijesti 24. ruj 202121:07 0 komentara
Screenshot HRT

U Dnevniku HRT-a objavljen je HRejting o koronavirusu, odnosno epidemiji i cijepljenju. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +/- 2.62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Ovo su bila pitanja u istraživanju.

Jeste li se cijepili? Ako niste, namjeravate li?

Na pitanje “jeste li se cijepili?” gotovo polovina ispitanika, njih 49.7 posto, kaže da su se cijepili. 12.2 posto nije i namjerava se uskoro cijepiti, a 28 posto kaže da nije i da se ni neće cijepiti. Neće se cijepiti jer su preboljeli covid 7.1 posto ispitanika, a tek mali dio ne želi odgovoriti – njih 2.9 posto.

Zašto ste se cijepili ili se namjeravate cijepiti?

Na pitanje o razlozima cijepljenja najviše ispitanika, njih 32.1 posto, kaže da su se cijepili zbog straha od korone i posljedica na zdravlje, a 18 posto pak želi da se život što prije vrati u normalu. Ostali postoci otpadaju na druge razloge, primjerice da je to jedini način da se zaustavi pandemija ili zdravstveni razlog.

Zašto se ne želite cijepiti?

Evo i razloga onih koji se ne žele cijepiti – izdvojena su dva najveća postotka. Njih 42.7 posto smatra da je cjepivo prebrzo napravljeno te da je nesigurno i neučinkovito. Slijede oni koji navode zdravstveni razlog i moguće nuspojave na cjepivo, a njih je 22.3 posto.

Treba li u Hrvatskoj uvesti obavezne covid-potvrde i obavezne testove kao što je to u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji?

Tu su podjednaki odgovori. Malo veći postotak, odnosno 47.4 posto smatra da treba, a njih 45.5 posto kaže da covid-potvrde ne treba uvesti. Ne zna ili se ne može odlučiti njih 7.1 posto.

Primarno pravo – cijepljeni ili necijepljeni?

Posljednje pitanje HRejtinga je o primarnom pravu, odnosno o tome čije je pravo veće – pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje zarazi zbog necijepljenih ili pravo necijepljenih na slobodu izbora i slobodu kretanja?

Gotovo polovina ispitanika, njih 48.7 posto smatra da je veće pravo cijepljenih na zdravlje i neizlaganje ugrozi zaraze zbog necijepljenih. Da je veće pravo necijepljenih na slobodu izbora i kretanja misli oko 34.6 posto ispitanih. Odgovor na to ne znaju 15.3 posto, a ne žele odgovoriti 1.4 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!