Anto Nobilo: Ubojstvo Aleksandre Zec je tamna strana zagrebačke povijesti

Vijesti 07. pro 202112:46 > 13:09 0 komentara
Davor Puklavec /Pixsell

Odvjetnik Anto Nobilo za N1 Studio uživo govorio je ubojstvu 12-godišnje djevojčice Aleksandre Zec i njezinih roditelja od kojeg je prošlo 30 godina. Danas će, na komemoraciju, prvi put doći zagrebački gradonačelnik.

“Apsolutno previše vremena. Zagreb je oduvijek trebao zauzeti odlučan stav, to je ljaga, mrlja i sramota na gradu. Ne samo Aleksandra, nego i njena mama i njen otac su ubijeni u Zagrebu i to je tamna strana zagrebačke povijesti”, kaže Nobilo.

Počinitelji ovog zločina odavno su poznati, ali nikada nisu adekvatno kažnjeni za ono što su učinili. “Stjecajem okolnosti možemo ići u detalje, ali tako se dogodilo. Očito je postojala politička zaštita onih koji su to učinili, merčepovaca. Samo je dio njih kažnjen kasnije, i to manjim kaznama. Ni pravosuđe se u slučaju Aleksandre Zec nije proslavilo. Jedina je svijetla točka bila vlada Ive Sanadera koja je preživjelim članovima obitelji isplatila odštetu”, kaže Nobilo.

vezane vijesti

“Ja sam u ime obitelji Zec, nakon što sam vidio prilog na televiziji, uspostavio kontakt i napravio tužbu prema državi. Tražio sam odštetu, ali se DORH tome protivio. Nakon toga su mediji počeli pisati… Tad je Nacional objavio slike mrtve Aleksandre i njene mame, a Sanader me tada nazvao, rekao da mu se želudac okrenuo i pitao može li obustaviti medijska kampanja. Rekao sam da može, ali da mora platiti. Onda smo napravili dogovor. Rekao sam da se mora ispričati, a on je rekao da nema problema s tim, ali da će ga njegovi pojesti i da će dogovoriti s Kosor da ona to napravi. Odšteta je isplaćena, ali to je sve puno premalo”, govori Nobilo.

Na pitanje jesu li potrošene sve pravne mogućnosti za reviziju postupka kaže da jesu. “Mi ne možemo te živote vratiti, vrijeme je prošlo, neki od ubojica su mrtvi. Vrijeme ne možemo vratiti, ali možemo pokazati stav koji je naš stav prema tom zločinu. Zagreb bi trebao dati ulicu ili trg u spomen ubijene Aleksandre kao simbola stradanja nevinih”, kaže.

O tome što će na komemoraciju za obitelj Zec doći potpredsjednik Vlade Boris Milošević i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže: “To je promašaj. Što god mi mislili, Sanader je imao hrabrosti. Da je došao premijer ili Tomo Medved, to bi bila gesta, Milošević će doći svakako. Dobro je da će doći gradonačelnik ,to je jaka poruka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!