Državni revizori otkrili čudan natječaj požeško-slavonske županice: Prijevoz učenika platila 73 posto više

Vijesti 18. lip 202421:35 0 komentara
Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL/Pixabay

Državni revizori utvrdili su neke nepravilnosti i propuste u poslovanju Požeško-slavonske županije tijekom 2022. godine.

Nepravilnosti je, uočeno je, bilo u sustavu unutarnjih kontrola, prihodima od zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta, upravljanju imovinom i javnoj nabavi.

Posebno je, kao problematičan, istaknut natječaj za uslugu prijevoza učenika osnovnih škola. Pogledali smo njegove detalje i kontaktirali županicu Antoniju Jozić.

Detalji natječaja

Naime, u natječajnoj dokumentaciji bilo je navedeno da je riječ o poslu vrijednom 2,7 milijuna ondašnjih kuna, bez PDV-a. Na natječaj se, kao su utvrdili revizori, javlja samo jedna tvrtka i to Autotrans s ponudom od 4.692.000 kuna, bez PDV-a.

“Riječ je o ponudi koja je 1.992.000 kuna ili 73,8 posto viša od procijenjene vrijednosti utvrđene dokumentacijom za nadmetanje i Planom nabave”, uočili su revizori.

Unatoč tome, Požeško-slavonska županija potpisuje ugovor s Autotransom i plaća im upravo iznos koji su ponudili. Kao i PDV s kojim je cijena prijevoza učenika za godinu dana narasla na ukupno 5.865.000 kuna, kako i stoji u odluci o odabiru.

Revizori upozorili županicu

Iz Ureda državne revizije upozorili su Požeško-slavonsku županiju da su morali realno procijeniti ovu nabavu, bez obzira što su sredstva za prijevoz učenika naknadno osigurana u proračunu.

“Realno utvrđena procijenjena vrijednost nabave mogla bi biti od utjecaja da više ponuditelja sudjeluje u postupcima nabave. Iako je Zakonom o javnoj nabavi propisana mogućnost odabira ponuditelja čija je ponuda viša od procijenjene vrijednosti ako su za to osigurana sredstva, Državni ured za reviziju preporučuje više pozornosti posvetiti utvrđivanju procijenjene vrijednosti predmeta nabave”, stoji u nedavno objavljenom nalazu revizije što ga je Požeško-slavonska županija i prihvatila.

Županica: Poremećaj cijena na tržištu

Županica Jozić za N1 objašnjava zašto je prihvaćena puno viša ponuda.

“S obzirom na poremećaj svih cijena na tržištu, a kako bi se osigurao kontinuitet usluge prijevoza učenika, županija je prihvatila jedinu zaprimljenu ponudu ponuditelja Autotrans d.d. u vrijednosti od 4.692.000 kuna bez PDV-a”, navela je.

Inače, godinu ranije, dakle u 2021., ondašnji župan Alojz Tomašević potpisao je odluku o nabavi usluge prijevoza učenika koja je iznosila 4.669.920 kuna bez PDV-a, ali je vrijedila za dvije godine. Kao procijenjena vrijednost tada je objavljen iznos od čak 8,6 milijuna kuna bez PDV-a. Osim Autoprometa Požega (APP), koji je u međuvremenu pripojen Autotransu, a već tijekom ovog natječaja bio je u njegovom vlasništvu, javila se još jedna tvrtka čija je ponuda iznosila 7,6 milijuna kuna bez PDV-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!