Anušić Hrvatima u Srbiji: Pomoći ćemo vam financijski i politički stati iza vas

Vijesti 16. lip 202122:43 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić obećao je u selu Bački Monoštor nastavak materijalne i političke potpore sunarodnjacima u Srbiji, a njihovo je vodstvo je reklo da je za hrvatsku manjinu pomoć Hrvatske ključna, prenio je u srijedu vojvođanski list „Hrvatska riječ“.

Anušić je sa suradnicima posjetio kuću monoštorske župe koja će uz potporu iz Hrvatske postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije mjesnih Šokaca okupljenih oko udruge „Bodrog“.

Župan je rekao da je njihova obveza pomoći sunarodnjacima u Srbiji, što Osječko baranjska županija i čini već godinama.

„To smo spremni uvijek raditi. Ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas«, kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice.

Rekao je kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju potporu, pa bi to trebala činiti i Srbija za svoje manjine i više se uključiti u projekte Hrvata.

»Dok se to ne dogodi mi ćemo, ne samo Osječko-baranjska županija već i druge županije u Hrvatskoj, pomagati projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV)«, kazao je Anušić, prenijela je „Hrvatska riječ“.

Naglasio je da će u Osijeku biti organiziran sastanak kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji.

Pomoć Osječko-baranjske županije jednaka je sredstvima koje HNV dobiva iz proračuna Srbije, rekla je u povodu ovoga susreta u Monoštoru predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

»Protekle četiri godine Osječko-baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a, i što je onoliko koliko nam Republika Srbija daje«, navela je.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov županu Anušiću je rekao da su Hrvati u Srbiji isključeni iz procesa donošenja odluka.

„Zato ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica“, ukazao je.

Žigmanov je ukazao da bez podrške Hrvatske vodstvo hrvatske manjine nekada ne može učiniti „ni najjednostavnije korake«.

Domaćin susreta župana i vodstva hrvatske manjine u Srbiji bila je mjesna hrvatska udruga „Bodrog“ u šokačkom selu Bački Monoštor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!