Anušić: U četvrtak stiže prvih šest zrakoplova Rafale

Vijesti 23. tra 202409:47 1 komentar
Angelos Tzortzinis / AFP / Ilustracija

Ministar obrane Ivan Anušić na X-u je objavio kako u četvrtak u Hrvatsku stiže prvih šest borbenih aviona Rafale koji su kupljeni od Francuske.

“Sve je spremno za dolazak prvih šest Rafala u Hrvatsku! Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1:40 h, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora. Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!

Podsjetimo, Hrvatska vlada 2021. potpisala je ugovor s Francuskom o kupnji 12 korištenih borbenih zrakoplova Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda. Kupnja koja će hrvatski državni proračun opteretiti s više od milijardu eura. Plaćanje će se provesti u pet rata, a posljednja bi trebala biti isplaćena 2026. godine. Sporazum su potpisali ministri obrane dviju država Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a bila je ovo prilika i za prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Rafalei su se 2007. godine dokazali u Afganistanu, zatim u Libiji, Sahelu i na Bliskom istoku, a 2015. krenula je prva prodaja tih zrakoplova u Egiptu, Kataru i Indiji, godinu dana kasnije.

Hrvatska je nakon Grčke druga zemlja Europske unije koja je kupila Rafale, a francuska ponuda odabrana je u konkurenciji američkih (novi F-16 Block 70), švedskih (novi JAS 39 Gripen) i izraelskih (rabljeni F-16 Barak) aviona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare