Apel Glasa poduzetnika urodio plodom: Poduzetnici uštedjeli 400 milijuna kuna

Ekonomija 16. stu 202213:13 0 komentara
N1

Udruga Glas poduzetnika u srijedu je pozvala premijera i Ministarstvo pravosuđa da što prije realiziraju obećanje da se poduzetnici neće teretiti za plaćanje javnobilježničke usluge za konverziju valute temeljnog kapitala iz kuna u euro, čime će poduzetnici uštedjeli više od 400 milijuna kuna.

U priopćenju se podsjeća da je UGP “prije više od mjesec dana prvi progovorio i ukazao na novo potencijalno novčano opterećenje za poduzetnike kojim bi država naplatila papir koji je već dala, odnosno željela je naplatiti konverziju valute temeljnog kapitala iz kune u euro u sudskom registru po cijeni od 2500 kuna za javnobilježničke usluge”.

Ističe se kako je UGP u svom prvom apelu iznio zabrinutost oko dodatnih nameta i nepotrebnih financijskih opterećenja poduzetnika koji jedva preživljavaju s visokim troškovima svojeg poslovanja te da “pravovremena reakcija i upornost UGP-a nije bila uzalud”.

POVEZANE VIJESTI

“Drago nam je da je predsjednik Vlade uzeo u obzir UGP-ov apel i jučer na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru obećao kako neće teretiti poduzetnike, čime je UGP-ova nepokolebljivost urodila plodom te s ‘leđa’ hrvatskih poduzetnika skinula teret težak 400 milijuna kuna”, navode iz Udruge Glas poduzetnika, ističući i kako to “nije samo pobjeda UGP-a nego i svih poduzetnika u Hrvatskoj”.

Premijer Andrej Plenković jučer je na saborskom aktualnom prijepodnevu istaknuo kako je kod uvođenju eura koncept takav da se konverzija dogodi bez troškova za građane i poduzetnike.

“Generalni koncept bio je da se konverzija kuna u eure dogodi bez troškova za građane i poduzetnike”, kazao je u Saboru Plenković, koji je najavio kako će riješiti i pitanje javnobilježničkih pristojbi koje poduzetnici moraju plaćati pri konverziji temeljnog kapitala.

Udruga Glas poduzetnika očekuju da će predsjednik Vlade i resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave u narednim tjednima realizirati obećanje te na taj način izići u susret i osloboditi poduzetnike nepotrebnog financijskog nameta.

“Ovakva pozitivna odluka od neizmjerne je važnosti za hrvatske poduzetnike koji se već sad teško nose s energetskom krizom uzrokovanom  pandemijom, ratom u Ukrajini i inflacijom”, ističu iz UGP-a.

“UGP će uvijek štititi interese mikro, malih, srednjih poduzetnika i obrtnika, žalosno je da smo jedini”, istaknuo je u priopćenju predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!